Târgu Mureş, 11 mai /Agerpres – Cei peste 10.000 de deţinuţi politici din temniţele comuniste, arestaţi în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, preoţi, miniştri, reprezentanţii elitei româneşti interbelice, au fost cinstiţi, joi, la Târgu Mureş, în cadrul conferinţei naţionale ‘O istorie fără opţiuni: victimele regimului comunist.’
‘În anul 2017, a fost adoptată legea prin care data de 14 mai a devenit Ziua Naţională de Cinstire a Martirilor din Temniţele Comuniste. De ce 14? Pentru că în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, peste 10.000 de oameni au fost arestaţi, apoi anchetaţi, condamnaţi şi repartizaţi la închisorile din România. Printre ei s-au aflat preoţi şi înalţi ierarhi, oameni politici şi mulţi alţii, lista este foarte lungă. La Sighet doar, potrivit ultimelor cercetări, au pierit 200 de oameni, miniştri, prim-miniştri, reprezentanţii elitei româneşti interbelice. Ca urmare, astăzi, în memoria lor şi pentru cunoaşterea unui trecut care încă ne apasă şi care ne va apăsa multă vreme, despre care se scrie mult şi care se interpretează de foarte mulţi, am organizat această conferinţă’, a declarat şeful Institutului de Cercetări Socio-Umane ‘Gheorghe Şincai’, profesorul Cornel Sigmirean.
Conferinţa ‘O istorie fără opţiuni: victimele regimului comunist’ a fost organizată de Institutul de Cercetări Socio-Umane ‘Gheorghe Şincai’ în parteneriat cu Instituţia Prefectului Judeţul Mureş şi Primăria Municipiului Târgu Mureş, fiind dedicată Zilei Naţionale de Cinstire a Martirilor din Temniţele Comuniste. Acest eveniment a fost primul organizat la Târgu Mureş dedicat deţinuţilor politici din temniţele comuniste.
‘Este o ocazie potrivită să amintim în acest moment solemn mărturia de credinţă a celor şapte episcopi martiri beatificaţi de Sfântul Părinte Papa Francisc pe Câmpia Libertăţii de la Blaj pe data de 2 iunie 2019. Martirii temniţelor comuniste se roagă din ceruri cu noi şi pentru noi. Chiar pe data de 13 mai se organizează la Sighet pelerinajul anual al Bisericii Greco-Catolice la Cimitirul Săracilor şi nu pot să nu amintesc faptul că acel loc freamătă de dorurile martirilor îngropaţi în morminte necunoscute de oameni, dar ştiute de Bunul Dumnezeu’, a arătat cardinalul Lucian, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, într-un mesaj transmis participanţilor prin părintele-vicar Liviu Ursu.
În cadrul evenimentului a fost lansat volumul ‘Iuliu Maniu. Sfinxul de la Bădăcin’, de Marin Pop, istoric la Muzeul Judeţean Sălaj, care face parte din proiectul ‘Iuliu Maniu’ al Editurii Şcoala Ardeleană.
La conferinţa de la Târgu Mureş au participat numeroşi profesori, cercetători şi reprezentaţi ai cultelor religioase.