Sute de persoane au aşteptat sâmbătă în Gara Alba Iulia sosirea trenului regal cu care au călătorit, până în oraşul în care în urmă cu 100 de ani a avut loc încoronarea Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, Custodele Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta, principele Radu şi principesa Sofia.
Membrii Familiei regale au efectuat o călătorie simbolică de la Cluj-Napoca la Alba Iulia cu ocazia aniversării Centenarului Încoronării.
Pe lângă un numeros public, mulţi dintre oameni fiind îmbrăcaţi în costume populare şi purtând steaguri tricolore, au fost prezenţi reprezentanţi ai administraţiei judeţene şi locale – preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, prefectul Nicolae Albu, primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, dar şi deputatul USR Dan Barna.
Membrii Familiei regale au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare, la fel cum s-a întâmplat şi în gările Aiud şi Teiuş, unde trenul a staţionat vineri timp de 10 minute.
Ulterior, suita regală s-a deplasat la Catedrala Reîntregirii, unde a asistat la slujba de Te Deum oficiată de Patriarhul Daniel.
În 15 octombrie 1922, Regele Ferdinand şi Regina Maria au sosit la Alba Iulia cu trenul, în dimineaţa aceleiaşi zile, la fel ca alte garnituri care aduceau invitaţii, membri ai caselor regale, ai guvernului, peste 400 de parlamentari, membri ai misiunilor diplomatice şi presă străină. Familia regală a fost întâmpinată cu pâine şi sare, după care întregul alai, cu regele şi regina într-o caleaşcă închisă, trasă de patru cai, s-a pus în mişcare spre catedrala ortodoxă.
Timp de patru zile, de joi până duminică, la Alba Iulia au loc o serie de evenimente dedicate Centenarului Încoronării.
Evenimentul care a avut loc la 15 octombrie 1922 la Alba Iulia, supranumit ‘Întabularea Transilvaniei pe România’, a consfinţit actul istoric de la 1 Decembrie 1918.
Zeci de mii de persoane, printre care reprezentanţi ai corpului diplomatic, trimişi speciali din mai multe ţări şi jurnalişti străini, au participat în urmă cu 99 de ani, la 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, la încoronarea ca suverani ai României Mari a Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, ceremonie concepută ca un spectacol de neuitat.