AcasăStiri generaleCentenarul Încoronării/Patriarhul Daniel: E un prilej de a arăta recunoştinţă faţă de...

Centenarul Încoronării/Patriarhul Daniel: E un prilej de a arăta recunoştinţă faţă de cei care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri

Patriarhul Daniel a afirmat, în cuvântul rostit la finalul slujbei de Te Deum oficiată sâmbătă la Alba Iulia, la Centenarul Încoronării, că această aniversare este un moment de mare sărbătoare şi, totodată, un prilej de a arăta recunoştinţă faţă de Dumnezeu şi faţă de toţi cei care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri.

‘Aniversarea a 100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria ca suverani ai României Mari reprezintă un moment de mare sărbătoare şi un prilej de a arăta recunoştinţă faţă de Dumnezeu şi faţă de toţi cei care, prin cuvânt şi faptă, au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri a poporului român. Felicităm şi binecuvântăm pe toţi cei care în prezent contribuie prin multiplele lor eforturi la cultivarea şi promovarea importanţei unităţii şi demnităţii noastre naţionale în contextul cooperării internaţionale prezente şi viitoare’, a spus patriarhul Daniel.

El a adăugat că această aniversare este un prilej de a rememora rolul crucial al oraşului-simbol Alba-Iulia, la naşterea, cultivarea şi transmiterea conştiinţei unităţii şi identităţii naţionale a poporului român, misiune consfinţită prin înfăptuirea aici a primei uniri a celor trei ţări române sub domnitorul Mihai Viteazul, în anul 1600, şi a Marii Uniri a Transilvaniei cu România, la 1 Decembrie 1918.

‘Memoria colectivă, după cum se ştie, este scurtă, mai ales atunci când un popor traversează traume colective: războaie, regimuri opresive totalitare, perioade critice, aşa cum a fost perioada comunistă, care a manipulat conştiinţe prin propaganda ateistă agresivă, încercând demolarea credinţei şi ştergerea adevărului istoric al contribuţiei regilor României la împlinirea idealului libertăţii şi unităţii poporului român. Românii au puţine ‘locuri ale memoriei’, legate de trecutul istoric, în general, faţă de alte popoare europene. Alba Iulia este unul dintre aceste locuri! Un reper vizibil, tangibil, care are menirea să păstreze vie, în memoria noastră şi a urmaşilor noştri, preţuirea şi recunoştinţa faţă de sacrificiul înaintaşilor care s-au jertfit pentru împlinirea idealurilor de libertate şi unitate ale poporului român’, a mai spus, în cuvântul său, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Acesta a făcut referire şi la importanţa ‘Catedralei Încoronării’ sau ‘Catedrala Reîntregirii’, cum mai este cunoscută, care, deşi nu a găzduit efectiv, între zidurile ei, momentul Încoronării Suveranilor României Mari, ea este, totuşi, locul de sfinţire a coroanelor monarhilor României Întregite.

La slujba de Te Deum au fost prezenţi mai mulţi ierarhi ortodocşi: mitropolitul Ardealului, Laurenţiu, mitropolitul Clujului, Andrei, arhiepiscopul de Alba Iulia, Irineu, episcopul Oradiei, Sofronie, episcopul Covasnei şi Harghitei, Andrei, şi episcopul Devei şi Hunedoarei, Nestor.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks