Asociaţia Animal Society a lansat, vineri, la Bucureşti, Centrul de educaţie pentru bunăstarea animalelor, precum şi un program în domeniu destinat copiilor din şcolile din judeţul Ilfov.
Centrul de Educaţie pentru Bunăstarea Animalelor ‘Câini pentru Oameni’ este situat în Cartierul Cotroceni, pe Strada Dr. Nicolae Vicol nr. 2A. Este vorba despre un sediu nou, dar un nume vechi, pentru că proiectul ‘Câini pentru Oameni’ a început în 2004 şi a fost primul şi, pentru mulţi ani, singurul program de terapie asistată de câini maidanezi din România, au declarat, într-o conferinţă de presă, reprezentanţii asociaţiei.
În cadrul centrului, se vor oferi gratuit terapie asistată de animale cu câini maidanezi, ateliere despre comportamentul canin/felin, îngrijire şi dresaj, programe de informare a elevilor din şcoli şi licee, activităţi asistate de animale în instituţii şi companii.
Împreună cu Consiliul Judeţean Ilfov şi sub îndrumarea Inspectoratul Şcolar, ‘Animal Society’ a dezvoltat un program în premieră de informare a elevilor de şcoală generală – ‘Ora de relaxare, ora cu animale – învăţăm de la animale mici să fim oameni mari’. Proiectul-pilot se va desfăşura din 21 octombrie, în două şcoli, la Ciolpani şi Domneşti.
Programul este axat pe comportamentul responsabil faţă de animale şi importanţa respectului şi a compasiunii faţă de acestea.
‘Suntem entuziasmaţi şi mândri să fim parte din acest proiect, pentru că ştim cât este de important ca cei mici să deprindă responsabilitatea şi respectul faţă de orice fiinţă vie. Le mulţumim tuturor celor care au marcat, alături de noi şi partenerii noştri, lansarea acestor proiecte deosebit de importante’, au transmis reprezentanţii asociaţiei.
Preşedintele ‘Animal Society’, Anca Tomescu, a subliniat că asociaţia încurajează de peste 20 de ani comportamentul responsabil faţă de animale şi va susţine în continuare protecţia şi bunăstarea acestora prin toate proiectele pe care le derulează.
‘Noi am mai fost în şcoli, dar nu am avut ca partener o instituţie de stat. Şi despre asta e vorba – să ne implicăm toţi, ONG-uri şi instituţii de stat, dacă vrem cu adevărat să schimbăm ceva, iar copiii de azi să fie nişte adulţi responsabili şi empatici. (…) Colaborarea cu Consiliul Judeţean Ilfov este una extrem de importantă şi am făcut foarte multe lucruri împreună, am desfăşurat foarte multe programe de sterilizare a câinilor cu şi fără stăpân din judeţul Ilfov. (…) Vom avea programe care vor fi pe viitor dedicate autorităţilor locale, fiindcă am avut surpriza să constat că foarte multe instituţii nu cunosc îndeaproape legea pentru protecţia animalelor, iar acest lucru este foarte important pentru a pleca la drum cu acest proiect’, a spus Tomescu.
Totul pleacă de la educaţie, a evidenţiat şi Anca Floarea, consilier protecţia animalelor CJ Ilfov.
‘Am hotărât să mergem în şcoli şi, prin acest proiect pilot, ne adresăm copiilor de clasa a VI-a pentru că am considerat că nu sunt nici foarte mici, nici foarte mari. Am avut un ‘demo’ în luna iunie. (…) Aceste cursuri nu vor fi unele clasice, vor fi nişte cursuri interactive, copiii nu vor sta în bănci, vom fi însoţiţi şi de căţei. Ne dorim ca acesta să fie începutul şi să extindem acest proiect’, a explicat ea.
Parteneriatul cu ‘Animal Society’ a fost aprobat, joi, a anunţat în cadrul conferinţei de presă Ştefan Rădulescu, vicepreşedinte al CJ Ilfov.
‘Este un proiect-pilot, ne dorim să vedem rezultatele, după implementare. Eu am toată încrederea că va fi un nou succes, ca şi celelalte proiecte pe care le-a implementat CJ Ilfov, care are, din fericire, un personal extrem de bine pregătit la Biroul pentru protecţia animalelor. (…) Astăzi dăm startul acestui proiect minunat în care ne punem toată încrederea. Cu toţii ştim că provocările pentru copiii noştri sunt foarte mari. Ei sunt foarte atraşi de tehnologie, ba chiar mulţi dintre ei îşi pierd cumva limita şi sunt implicaţi într-un mod excesiv în tehnologie, iar această metodă, din punctul nostru de vedere, este una sănătoasă şi o metodă de a-i învăţa pe cei mici că trebuie să se comporte cu responsabilitate, să înveţe să trateze animalele. Este un proiect ambiţios, foarte interesant, prin care cei mici, practic, vor învăţa cum să se comporte şi cum să aducă bunăstarea animalelor din viaţa lor’, a explicat Ştefan Rădulescu.
Inspectorul şcolar Cristina Petre-Ghiţă s-a arătat convinsă că acest proiect va avea un maxim impact, în condiţiile în care copiii empatizează foarte uşor cu animalele, mai ales cu câinii.
‘Încercăm să le dezvoltăm componenta atitudinală a competenţelor, lucru care e foarte greu în mod tradiţional. Şi, atunci, printr-o astfel de activitate, îi responsabilizăm în primul rând şi, din punct de vedere educaţional, câştigăm teren pentru tot ce înseamnă empatizare, responsabilitate, devotament. Aştept cu interes să văd impactul şi rezultatele acestui proiect în şcoli, pentru că, în afară de activitatea extraşcolară sau extracurriculară, noi putem să dezvoltăm aceste activităţii cu căţei, cu animale în timpul săptămânii verzi, în timpul săptămânii ‘Şcoala altfel’. După ce vom avea aceste rezultate, mă gândesc să implementăm în şcoli o curriculă altfel, adică un opţional care să intre efectiv în curricula şcolii sau clasei respective. Ar fi minunat şi am câştiga enorm în tot ceea ce înseamnă educaţia copilului şi indirect în educaţia părinţilor şi a comunităţii’, a transmis inspectorul şcolar.
Reprezentanţii ‘Animal Society’ îşi doresc ca, în viitor, să fie posibilă extinderea proiectului ‘Ora de relaxare, ora cu animale – învăţăm de la animale mici să fim oameni mari’ şi în şcolile din Bucureşti şi chiar în ţară. ‘Trebuie să primim ajutor în acest sens, pentru că noi suntem 15 oameni, iar noi singuri nu avem nicio putere, din acest punct de vedere, dar putem oricând să stăm de vorbă cu cei care vor să implementeze. Totdeauna o discuţie poate să aducă în final un rezultat pozitiv pentru ambele părţi. Da, ne gândim şi ne-am dori şi deocamdată să vedem cum este în Ilfov’, a concluzionat Anca Tomescu.