O ceremonie de comemorare organizată în contextul Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România a avut loc, vineri, la Memorialul din Bucureşti dedicat acestora.
‘Au adus un omagiu tuturor celor care şi-au pierdut viaţa şi au fost persecutaţi în perioada Holocaustului din România: ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale, ai Camerei Deputaţilor, Guvernului României, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Afacerilor Interne, Agenţiei Naţionale pentru Romi şi reprezentanţi ai Federaţiei Comunităţilor Evreilor din România’, informează Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ‘Elie Wiesel’, organizatorul evenimentului, într-o postare pe Facebook.
Au participat ambasadorul statului Israel, Reuven Azar, ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucureşti, Dr. Peer Gebauer, reprezentanţi ai Corpului Diplomatic, alături de grupuri de elevi din cadrul Complexului Educaţional Laude-Reut, Colegiul Naţional ‘Gheorghe Lazăr’, Şcoala Generală nr. 1 din Joiţa, Şcoala Gimnazială din Săbăreni.
Potrivit INSH, în luna octombrie se împlinesc 81 de ani de la începerea deportării evreilor din Basarabia, Bucovina de Sud şi Bucovina de Nord în Transnistria. Doar în octombrie 1941, peste 35.000 de evrei, majoritatea copii, bătrâni, femei, din Dorohoi, Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi, Gura Humorului şi alte localităţi din vecinătate au fost escortaţi în Transnistria. În perioada 1941-1943, în lagărele şi ghetourile din Transnistria au murit între 115.000 – 118.000 de evrei locali, 105.000 – 120.000 de evrei din România.
Acţiunile guvernului Antonescu din perioada celui de-al Doilea Război Mondial au fost îndreptate, de asemenea, împotriva romilor sedentari şi nomazi. Anul acesta se împlinesc 80 de ani la deportarea acestora în Transnistria. De-a lungul anului 1942, peste 25.000 de romi au fost deportaţi în judeţele Balta, Golta, Berezovka, Oceacov de către autorităţile române, ca urmare a politicii rasiale a regimului Antonescu. Peste 11.000 dintre ei şi-au pierdut viaţa în acele locuri, mai precizează institutul.