Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ‘Elie Wiesel’ organizează, luni, ceremonia anuală de comemorare a victimelor Holocaustului.
Evenimentul va avea loc cu ocazia Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România, începând cu ora 10,00, la Memorialul Victimelor Holocaustului în Bucureşti, precizează un comunicat al Institutului transmis vineri.
La ceremonia depunerii de coroane vor participa reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului, Corpului Diplomatic, ai comunităţilor evreieşti şi rome şi grupuri de elevi din Bucureşti.
Potrivit sursei citate, în urmă cu 82 de ani, în octombrie 1941, peste 35.000 de evrei, majoritatea copii, bătrâni, femei, din Dorohoi, Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi, Gura Humorului şi alte localităţi din vecinătate au fost deportaţi în Transnistria.
‘Realitatea ne-a demonstrat, însă, că ura poate da naştere unor tragedii dincolo de orice imaginaţie: peste 300.000 de evrei de origine română sau ucraineană au fost victime ale regimului Antonescu, murind de gloanţe, frig, foame sau boli; 11.000 de romi (din cei 25.000 deportaţi) au fost exterminaţi în Transnistria (în judeţele Balta, Golta, Berezovka, Oceacov) de către autorităţile române, ca urmare a politicii rasiale a regimului Antonescu; peste 13.000 de evrei şi-au pierdut viaţa în timpul episoadelor sângeroase din ianuarie 1941 la Bucureşti şi iunie 1941 la Iaşi. 90% din cei 135.000 de evrei din Transilvania de Nord, deportaţi în lagărul de la Auschwitz-Birkenau începând cu luna mai 1944, au fost exterminaţi din responsabilitatea Germaniei naziste şi cu deplina colaborare a autorităţilor ungare’, se mai arată in comunicat.
Institutul ‘Elie Wiesel’ transmite că victimele atrocităţilor comise atunci nu trebuie uitate.
‘Astăzi, a uita victimele, pe cei care au fost persecutaţi, exterminaţi pentru simplul fapt că au fost consideraţi altfel, înseamnă a fi complice cu atrocităţile comise şi poate chiar încurajarea extremismului actual. În urmă cu 20 de ani însă, Comisia Internaţională pentru Studierea Holocaustului din România, prezidată de Elie Wiesel, dezgropa această pagină de istorie recentă, deschizând calea statului român spre asumare şi promovarea memoriei’, mai menţionează comunicatul.