O ceremonie dedicată împlinirii a 90 de ani de la stabilirea recordului mondial absolut la paraşutism, realizat de eroul aviator Smaranda Brăescu, va avea loc, joi, la Palatul Cercului Militar Naţional din Bucureşti.
Potrivit unui comunicat al MApN, în cadrul evenimentului, care va avea loc începând cu ora 10,30, va fi lansată cartea ‘Lăsaţi-mă să zbor’, vor fi conferite medalii aniversare, iar generalul-locotenent (r) Dorin-Dumitru Prunariu va susţine o alocuţiune.
Smaranda Brăescu, născută la 21 mai 1897, în satul Hănţeşti, comuna Buciumeni, judeţul Galaţi, a fost prima femeie paraşutist cu brevet din România. La 5 iulie 1928 a executat primul salt cu paraşuta, de la înălţimea de 600 de metri. La 2 octombrie 1931 a câştigat titlul european la paraşutism, în urma unui salt de la înălţimea de 6.000 de metri, depăşind recordul anterior, de 5.384 metri, şi obţinând, în acest mod, şi recordul feminin la nivel mondial. În urma acestui succes a fost decorată cu Ordinul Virtutea Aeronautică – clasa Crucea de aur. La 19 mai 1932 a devenit campioană mondială absolută la paraşutism, în urma unui salt realizat de la înălţimea de 7.233 de metri, cu durata de 25 de minute, record omologat de aeroclubul din Washington. În anul 1934 a urmat cursuri de pilotaj în SUA, devenind prima femeie din Europa brevetată ca pilot în SUA. Supranumită ‘Regina Aerului’, Smaranda Brăescu mai are în palmaresul aeronautic o serie de raiduri aeriene europene, participarea la numeroase mitinguri aeronautice interne şi internaţionale şi participarea ca voluntar în cel de-al Doilea Război Mondial, ca pilot în Escadrila Albă – de avioane sanitare.
Anul acesta, Parlamentul a adoptat legea iniţiată de premierul Nicolae Ciucă prin care 2022 a fost instituit ca ‘Anul Smaranda Brăescu’, pentru celebrarea împlinirii a 90 de ani de la stabilirea recordului absolut la paraşutism, la data de 19 mai 1932, de către aviatoarea Smaranda Brăescu.