Asociaţia Ambasador Mihnea Constantinescu a depus, săptămâna aceasta, la Primăria Capitalei, o cerere de acordare a titlului de cetăţean de onoare post mortem lui Mihnea Constantinescu.
Potrivit unui comunicat de presă remis miercuri AGERPRES, pentru familia şi prietenii lui Mihnea Constantinescu, ultima lună a anului are o semnificaţie specială pentru că acesta s-a născut pe 13 decembrie.
‘Acesta este un prilej de a-l sărbători şi de a ni-l aminti pentru tot ceea ce a oferit cu atâta generozitate şi sinceritate fiecăruia dintre noi, României pe care a iubit-o cu devotament şi onestitate, instituţiilor europene şi transatlantice, comunităţii internaţionale de luptă împotriva antisemitismului şi Holocaustului, specialiştilor din energie, comunităţii academice a Universităţii Politehnica Bucureşti. Acordarea Premiului ‘Ambasador Mihnea Constantinescu’ de către entităţi publice şi private, din ţară şi din străinătate, în fiecare dintre cei 5 ani de la plecarea lui Mihnea, ne onorează şi ne bucură pe fiecare dintre noi, pentru că Mihnea a lăsat, prin prietenii, colegii, colaboratorii şi familia sa, fragmente dintr-o moştenire preţioasă, care se transmite şi se multiplică an de an, în mărturii emoţionante, evenimente dedicate, premii şi prietenii renăscute din legătura cu Mihnea’, se arată în comunicatul de presă al Asociaţiei Ambasador Mihnea Constantinescu.
Organizaţia aminteşte că, în 2021, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost laureat cu Premiul ‘Mihnea Constantinescu – Leadership bazat pe valori’ de Institutul Aspen România.
Anul trecut, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a fost laureată, la Bucureşti, cu acelaşi premiu.
La începutul lunii decembrie, Energinomics a acordat şi anul acesta premiul de excelenţă în serviciul public fiind desemnată ambasadorul Tatiana Iosiper, iar Institutul Aspen România a decernat Premiul ‘Mihnea Constantinescu for value-based leadership’ Maiei Sandu, preşedinta Republicii Moldova.
‘Guvernul României, la propunerea şi prin diligenţa Ministerului Afacerilor Externe, în cadrul şedinţei din 31 mai 2023, a adoptat proiectul de lege privind instituirea Premiului naţional ‘Ambasador Mihnea Constantinescu’ pentru merite deosebite în combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură. (…) Premiul de acordă anual în data de 13 decembrie de către ministrul Afacerilor Externe. Cuantumul premiului este echivalentul în lei a 10.000 euro şi se acordă din fonduri aprobate prin bugetul MAE’, se explică în comunicat.
Asociaţia Ambasador Mihnea Constantinescu mai aminteşte că Universitatea Politehnica Bucureşti, prin Facultatea de Energetică, acordă unui student meritoriu, anual, în luna decembrie, Premiul Mihnea Constantinescu pentru excelenţă în educaţie, care constă într-o sumă de bani, stabilită anual de către conducerea instituţiei de învăţământ superior.
‘Săptămâna aceasta, Asociaţia Ambasador Mihnea Constantinescu a depus la Primăria Capitalei o cerere de acordare a titlului de cetăţean de onoare post mortem ambasadorului Mihnea Constantinescu. Asociaţia Ambasador Mihnea Constantinescu va organiza la începutul anul viitor o conferinţă publică, cu ocazia publicării tezei de doctorat a lui Mihnea Constantinescu. Datorită interesului mare pentru Trilogia dedicata memoriei ambasadorului Mihnea Constantinescu, Asociaţia Ambasador Mihnea Constantinescu îşi propune reeditarea şi traducerea bilingvă a acesteia în cursul anului viitor’, se mai arată în comunicat.