Certificatele eroilor-martiri se eliberează şi se acordă la propunerea Secretariatului de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989 şi se atribuie urmaşilor acestora, potrivit unui proiect legislativ iniţiat de deputaţi ai PNL, UDMR, USR PLUS şi minorităţi, adoptat luni de Senat.
Proiectul vizează modificarea Legii nr. 341/2004 a recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului – Lupeni – august 1977.
Conform proiectului de act normativ, contestaţiile privind noile certificate ‘Luptător cu rol determinant’ se depun în termen de 30 de zile de la comunicare cu nominalizarea persoanelor în cauză, fiind soluţionate, în fond, de secţia de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului, iar în recurs de secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de apel.
‘Fundaţia Fondul Libertatea’, constituită prin Decretul – lege nr.124/1990 privind instituirea acestui fond, îşi desfăşoară activitatea sub controlului Secretariatului de Stat’, se arată în proiectul legislativ.
‘Comisia parlamentară a revoluţionarilor din decembrie 1989 (…) va restitui Secretariatului de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989 toate documentele nesoluţionate, pe baza unui proces-verbal de predare-primire care se întocmeşte în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi. Contestaţiile nesoluţionate se restituie în plic închis, prin poştă, cu scrisoare recomandată, cu confirmare de primire, prin intermediul Secretariatul de Stat petenţilor contestatori. Contestatorii sunt de drept repuşi în termenul de contestaţie la instanţa competentă de la data restituirii contestaţiei, astfel cum este înscrisă în confirmarea de primire’, prevede documentul citat.
Proiectul a fost trimis spre dezbatere şi adoptare Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz. AGERPRES /(A-AS-autor: Sorinel Peneş, editor: Mihai Simionescu)