AcasăStiri generaleCetăţean britanic acuzat de DIICOT că face parte dintre grupare de hackeri,...

Cetăţean britanic acuzat de DIICOT că face parte dintre grupare de hackeri, arestat preventiv

Un cetăţean britanic a fost arestat preventiv vineri de Tribunalul Bucureşti pentru 30 de zile, el fiind acuzat de procurorii DIICOT că face parte dintr-o grupare de hackeri români, care a accesat fără drept conturi bancare ale unor persoane de unde a fost sustrasă suma de peste 2 milioane de lei.

Cu banii obţinuţi fraudulos, britanicul şi-a cumpărat trei apartamente cu suma de 300.000 de euro.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii Direcţiei, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul IGPR – BCCO, au efectuat, joi, patru percheziţii domiciliare, într-o cauză având ca obiect comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată şi spălare a banilor.

‘În cauză s-a reţinut că, la sfârşitul anului 2014 – începutul anului 2015, a fost constituit un grup infracţional organizat care a urmărit obţinerea de foloase patrimoniale prin săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi spălare a banilor. Au fost vizate mai multe persoane vătămate, cărora le-au fost compromise sistemele informatice, prin transmiterea unor e-mailuri ce conţineau software maliţios, obţinându-se accesul la aplicaţiile de internet banking ale acestora, de unde autorii, au transferat fraudulos sume de bani în conturile puse la dispoziţie şi administrate de către membrii grupului organizat. Ulterior, sumele de bani obţinute în această modalitate au fost supuse unui proces de spălare prin retragerea sumelor de bani din conturi şi împărţirea acestora în cadrul grupului’, precizează DIICOT.

După percheziţii, şase persoane au fost duse la audieri, ulterior fiind reţinut pentru 24 de ore un cetăţean britanic, iar faţă de un român a fost instituită măsura controlului judiciar pentru o durată de 60 de zile.

Conform procurorilor, cetăţeanul britanic a determinat două persoane să pună la dispoziţia grupării conturile bancare necesare efectuării de operaţiuni financiare în mod fraudulos, fiind efectuate 50 de tranzacţii prin intermediul cărora s-a produs o pagubă totală de 2.060.137 lei, din care a fost recuperată şi restituită persoanelor vătămate suma de 521.257 lei.

Banii obţinuţi de britanic au fost folosiţi pentru achiziţionarea, în perioada 2017 – 2022, a trei apartamente în cuantum de peste 300.000 de euro.

Vineri, un judecător de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti a dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile a cetăţeanului britanic.

Citește și:

2 COMENTARII

Comments are closed.

Activează Notificările OK No thanks