AcasăStiri generaleCGMB: O nouă unitate sanitară va fi construită la Spitalul Colentina; investiţia...

CGMB: O nouă unitate sanitară va fi construită la Spitalul Colentina; investiţia – peste un miliard de lei

O nouă unitate sanitară, cu cel puţin 300 de paturi, va fi construită la Spitalul Colentina, investiţia fiind estimată la peste un miliard de lei cu TVA, potrivit unui proiect de hotărâre adoptat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), în şedinţa de joi.

‘Extinderea corpurilor existente constă în implementarea unui corp de spital tip monobloc parţial, în cadrul unui spital pavilionar, reducerea deficienţelor constatate în sistemul pavilionar (…). Corpul de spital va fi legal funcţional de pavilioanele ‘G’ şi ‘K”, prevede hotărârea adoptată cu 50 voturi ‘pentru’.

Conform sursei citate, construirea unei noi unităţi sanitare cu paturi va îmbunătăţi accesul la servicii medicale de calitate, acordate în sistem integrat, pentru pacienţii din regiunea Bucureşti-Ilfov.

Noul corp va avea minim 300 de paturi, dintre care 35 pentru Anestezie şi Terapie Intensivă, 35 pentru spitalizare de zi, iar 230 vor fi destinate spitalizării continue şi va fi configurat pe şase secţii medicale.

Proiectul mai prevede, printre altele, încorporarea a patru blocuri operatorii, fiecare cu minim şase săli de operaţie, cuplate pe verticală, ataşate secţiilor medicale.

De asemenea, consilierii municipali au adoptat un proiect de hotărâre referitor la construirea unui bloc operator şi ATI pentru Secţia Ortopedie a Spitalului Colentina, cu aproximativ 41 de milioane de lei cu TVA. În acest sens, în hotărârea adoptată cu 50 de voturi ‘pentru’ şi o abţinere este menţionată edificarea unui nou corp de clădire, alipit de C9.

Un alt proiect adoptat de CGMB cu 50 de voturi ‘pentru’ îşi propune reorganizarea şi dezvoltarea Băncii de Ţesut din cadrul Secţiei de Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Colentina, în concordanţă cu directivele şi cerinţele practicilor în materie din Uniunea Europeană.

Măsurile au în vedere mai multe aspecte, printre care: selecţia donorilor (împreună cu secţiile clinice/spitalele şi coordonatori ai Agenţiei Naţionale de Transplant), elaborarea grefonului terapeutic, crioprezervarea şi congelarea, precum şi conservarea produsului, controlul securităţii sanitare, distribuţia către utilizatorii clinici.

Un alt obiectiv al acestui proiect este realizarea unei cote importante din indicatorii de evaluare prevăzuţi în cadrul subprogramului naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană.

Conform hotărârii, în România nu există bănci regionale de ţesuturi/celule capabile să asigure ‘misiuni publice pentru procurarea de grefoane terapeutice’ destinate tuturor serviciilor chirurgicale şi medicale autorizate pentru transplant, în condiţii de calitate, eficacitate şi respectare a dispoziţiilor de securitate sanitară.

‘Rarele bănci autorizate, publice sau private, sunt specializate în prepararea unui singur tip de grefoane sau celule şi funcţionează în circuit intra-spitalicesc închis’, stipulează actul normativ.

Valoarea investiţiei este estimată la circa 23,5 milioane de lei cu TVA.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks