CGMB: Taxă de promovare turistică de 0,5% din tariful de cazare în anul 2022

0
431

În anul 2022, taxa specială pentru promovarea turistică a municipiului Bucureşti se va calcula prin aplicarea unei cote de 0,5% la tariful de cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului, valoare care nu include TVA.

Consilierii generali ai Capitalei au adoptat, în şedinţa de vineri, un proiect în acest sens, cu 35 de voturi ‘pentru’, 2 ‘împotrivă’ şi 12 abţineri.

Potrivit hotărârii, plătitorii taxei speciale pentru promovarea turistică sunt persoanele care beneficiază de servicii de cazare în: hoteluri, hoteluri-apartament, hosteluri, moteluri, vile turistice, cabane turistice, bungalow-uri, sate de vacanţă, campinguri, popas turistic, căsuţe tip camping, apartamente şi camere de închiriat în locuinţe familiale, nave fluviale şi maritime, inclusiv pontoane plutitoare, pensiuni turistice şi alte unităţi cu funcţiuni de cazare turistică.

Structura de primire turistică va avea obligaţia de a depune lunar o declaraţie decont la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale a sectorului, până la data de 10, inclusiv, a lunii următoare celei în care s-a colectat taxa.

În cazul persoanelor fizice, depunerea peste termen sau nedepunerea declaraţiilor decont se sancţionează cu amendă cuprinsă între 85-730 de lei. Pentru persoanele juridice, amenzile sunt cuprinse între 250-2.200 de lei.

Obiectivele urmărite prin instituirea taxei speciale, conform sursei citate, sunt: creşterea numărului de turişti în Bucureşti, creşterea duratei de şedere a turiştilor, creşterea veniturilor obţinute din turism, îmbunătăţirea experienţei turistice şi creşterea investiţiilor în serviciile turistice.

Sursa: AGERPRESS