Titlul de cetăţean de onoare al Capitalei va fi conferit lui Voicu Rădescu, director executiv al Teatrului Luni şi al Green Hours jazz-cafe, în baza unui proiect adoptat în şedinţa de marţi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, cu 35 de voturi ‘pentru’, 12 ‘împotrivă’ şi 8 abţineri.
Potrivit proiectului, iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, titlul este conferit pentru contribuţia la dezvoltarea şi promovarea culturii din Bucureşti.
‘Voicu Rădescu este o personalitate a lumii noastre culturale. Este fondatorul primului teatru independent din Bucureşti, în anul 1997, un teatru la care multe dintre personalităţile teatrului nostru de azi au debutat şi pe care cu mari eforturi personale a reuşit să îl ţină aceşti 24 de ani. Este fondatorul clubului de jazz Green Hours şi unul dintre cei care au promovat jazz-ul în România, inclusiv un festival foarte prestigios de jazz. Mai mult decât atât, este o persoană foarte activă în multe dintre cauzele civice, de la Roşia Montană până la Berzei-Buzeşti, ca să dau doar câteva exemple, inclusiv pe zona de locuinţe sociale’, a precizat primarul general în timpul dezbaterilor.
În cadrul şedinţei i-a fost acordat cuvântul şi actriţei Lia Bugnar, care a citit o scrisoare adresată lui Voicu Rădescu, arătând că pentru numeroşi actori tineri Green Hours a reprezentat ‘prima scenă profesionistă’, oferindu-le şansa de a apărea în faţa spectatorilor.
‘Sunt 27 de ani de când ai început utopia numită Teatru Luni de la Green Hours. Într-un subsol lung şi îngust, un bar de pe vremea comunismului, ai reuşit să faci cu adevărat un teatru. Adevărat, în sensul că acolo s-au făcut spectacole memorabile cu nume mari pe afiş – Maia Morgenstern, Coca Bloss, Constantin Cojocaru, Alexandru Dabija, Mihaela Rădescu, Dorina Crişan Rusu, dar şi nume mici pe vremea când au păşit în Green şi care în timp au devenit de referinţă în teatrul românesc – Radu Afrim, Marius Manole, Florin Piersic Junior, Andreea Bibiri, Şerban Pavlu, Geanina Cărbunariu, Radu Apostol, Dorina Chiriac, Andreea Vălean, Peca Ştefan, Ana Mărgineanu, Ada Milea, Tudor Aron Istodor, Ana Ularu, Dragoş Bucur, Radu lacoban, llinca Manolache şi atâţia alţii’, a spus aceasta.
Liderul grupului PSD, Aurelian Bădulescu, a criticat iniţiativa precizând că este vorba despre o personalitate a cărei dimensiune artistică ‘nu s-a remarcat cu nimic în viaţa oraşului’.
‘Nu putem să vorbim despre moralitate atunci când citim pe internet despre ultima percheziţie pe care Serviciul de investigare a fraudelor a făcut-o la una din societăţile domnului Voicu Rădescu. Este o ruşine, domnule primar, să supuneţi în CGMB astfel de personalităţi cu un puternic caracter infracţional’, a declarat Bădulescu.
Potrivit presei centrale, în august 2012, Voicu Rădescu a fost reţinut pentru o evaziune fiscală estimată la 230.000 de lei, deoarece nu ar fi înregistrat în evidenţele contabile vânzarea unor produse de bar. Procurorii de pe lângă Tribunalul Bucureşti au propus arestarea preventivă pentru 29 de zile, care a fost însă respinsă de către judecător.
‘Admit că pe ‘fondul’ meu mai degrabă dezorganizat, m-am aflat cumva în răspăr cu activităţile birocratice şi nu m-am upgradat pe măsura schimbărilor societăţii. De aici, din păcate, greşeli şi nereguli în gestionarea activităţii mele manageriale, pentru care sunt gata să răspund’, a scris Voicu Rădescu într-un mesaj publicat la momentul respectiv pe blogul greenhoursmergemaideparte.wordpress.com.
El susţinea de asemenea că plângerea penală ar fi fost depusă de către reprezentanta unei firme căreia îi încredinţase activitatea de alimentaţie publică, dar care nu îşi achita la timp chiria, motiv pentru care Voicu Rădescu intenţiona întreruperea acestei colaborări.