AcasăStiri generaleChirteş: SRI - instituţie care şi-a demonstrat rezilienţa; rol esenţial ca România...

Chirteş: SRI – instituţie care şi-a demonstrat rezilienţa; rol esenţial ca România să devină o zonă de stabilitate

Serviciul Român de Informaţii este o instituţie care şi-a demonstrat rezilienţa, capacitatea de a se adapta şi de a inova în vremuri sub ameninţări fără precedent pentru generaţiile actuale, a declarat, marţi, preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, Ioan-Cristian Chirteş, menţionând că, în contextul războiului Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, rolul SRI este esenţial pentru ca România să devină o zonă de stabilitate şi un garant al securităţii în regiunea Mării Negre.

‘Pe data de 26 martie, SRI a împlinit 33 de ani de la înfiinţare. Cu acest prilej, reafirmăm rolul esenţial pe care această instituţie îl are în arhitectura statului român, pentru apărarea valorilor democratice care stau în centrul dezvoltării ţării noastre, pentru asigurarea securităţii naţionale şi protejarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor, sub guvernarea legii. Serviciul Român de Informaţii este o instituţie care şi-a demonstrat rezilienţa, capacitatea de a se adapta şi de a inova în vremuri sub ameninţări fără precedent pentru generaţiile actuale, care impun autorităţilor un ritm de reacţie alert’, a spus Chirteş, la un eveniment privind evaluarea stadiului măsurilor adoptate de Serviciul Român de Informaţii în contextul provocărilor de securitate generate de războiul de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, organizat la sediul SRI.

Chirteş a adăugat că, în contextul ‘imprevizibil’ şi ‘dificil’ al declanşării războiului ilegal al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, ‘rolul Serviciului Român de Informaţii este esenţial pentru ca România să devină o zonă de stabilitate şi un garant al securităţii în regiunea Mării Negre’.

El a menţionat că directorul SRI a prezentat comisiei parlamentare, cu doar două zile înainte de invazia rusă, pe data de 22 februarie 2022, cele mai probabile scenarii privind declanşarea agresiunii militare a Moscovei împotriva Ucrainei.

‘În continuare, SRI informează comisia constant, lunar şi ori de câte ori este necesar, din proprie iniţiativă şi la cerere, asupra evoluţiei războiului din Ucraina şi a situaţiei de securitate din Republica Moldova’, a arătat Ioan-Cristian Chirteş.

Potrivit acestuia, în 2022, activitatea şi planul de control ale comisiei parlamentare au fost adaptate la noul context de securitate, având în vedere principalele riscuri care pot apărea suplimentar pentru România.

‘Comisia a remarcat o intensificare a cooperării inter-instituţionale între serviciile de informaţii şi structurile din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, cu ministere, în formatul Sistemului naţional de prevenire şi combatere a terorismului, dar şi cu alte autorităţi ale statului. În luna decembrie anul trecut, comisia a încheiat o primă serie de acţiuni de control la toate cele 11 direcţii regionale de informaţii ale SRI. Am remarcat o abordare pragmatică, realistă, a problematicii de securitate naţională în cadrul unităţilor teritoriale ale SRI. Direcţiile regionale gestionează o problematică foarte diversificată, de la securitatea economică la securitatea cibernetică, terorism sau apărarea Constituţiei, având relevanţă strategică atât pentru România, cât şi pentru UE şi NATO, în contextul noii dinamici de securitate’, a afirmat Chirteş.

În opinia sa, ‘datorită muncii remarcabile a profesioniştilor din SRI, a capacităţii de analiză şi anticipare, factorii de decizie au beneficiat de cele mai relevante şi utile informaţii pentru gestionarea unei crize de securitate de asemenea proporţii, cu implicaţii importante pe toate dimensiunile societăţii: economică, energetică, alimentară’.

‘Legea promulgată de preşedintele României prin care primarii municipiilor reşedinţă de judeţ au devenit beneficiari legali ai informaţiilor de la SRI este rezultatul direct al activităţilor de control ale comisiei’, a mai spus senatorul Chirteş.

El a subliniat că este necesară actualizarea legislaţiei în domeniu, adăugând că aşteaptă pachetul cu proiectele de legi ale securităţii naţionale în dezbatere parlamentară.

‘Modernizarea şi eficientizarea activităţii SRI trebuie să rămână o preocupare constantă a serviciului, dar este necesar ca aceste eforturi să fie susţinute şi de actualizarea legislaţiei, care trebuie să devină o prioritate în actuala legislatură. Aşa cum am spus şi anul trecut, aşteptăm pachetul cu proiectele de legi ale securităţii naţionale în dezbatere parlamentară, conform Constituţiei. România este o democraţie încă tânără. Încurajez pe cei din SRI să-şi continue activitatea inspiraţi de valorile care apără libertatea şi drepturile omului. Încurajez SRI să îşi intensifice eforturile pe dimensiunea de conştientizare a principalelor ameninţări la adresa securităţii statului, a instituţiilor şi persoanelor, pentru că oamenii trebuie să înţeleagă şi să cunoască adevărul’, a conchis Ioan-Cristian Chirteş.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks