Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat miercuri că a prezentat în şedinţa de guvern, în primă lectură, mai multe acte normative, care vizează, între altele, creşterea de la 300 la 350 a numărului de şcoli care vor beneficia de programul ‘Masă caldă în şcoli’, majorarea premiilor oferite elevilor români care au obţinut rezultate excepţionale la olimpiade internaţionale şi suplimentarea cu 3.500 a numărului posturilor din sistemul de învăţământ.
‘Astăzi au fost prezentate în Guvern cinci acte normative în domeniul educaţiei. Au fost prezentate în prima lectură: o hotărâre de guvern prin care se stabilesc normele de aplicare ale Programului Naţional ‘Masă caldă în şcoli’ şi, de asemenea, un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care creştem numărul de şcoli de la 300 la 350′, a afirmat Cîmpeanu după şedinţa de guvern.
El a menţionat că miercuri a semnat ordinul de ministru privind cele 300 de şcoli beneficiare ale acestui program.
‘Practic, în fiecare judeţ a fost dublat numărul şcolilor care vor beneficia. Având în vedere că din această listă, spre deosebire de anii anteriori, nu mai fac parte colegii naţionale, pe care considerăm că nu le putem include în lista celor care au cea mai mare nevoie de masă caldă, sunt incluse şcoli cu un număr de elevi mai mic, de asta ne permite să suplimentăm cu 50 de şcoli lista celor 300 de şcoli deja aprobate’, a explicat ministrul.
Cîmpeanu a precizat că finanţarea aprobată pentru acest program este de 354 milioane lei, fiind de 10 ori mai mare decât în anul 2016, când a început programul, şi a fost crescută alocaţia zilnică de la 10 lei la 15 lei.
‘Aceasta este o măsură importantă pentru accesul la educaţie al copiilor din zone dezavantajate din mediul rural şi masa caldă face diferenţa pentru mulţi dintre părinţi între a-şi trimite şi a nu-şi trimite copilul la şcoală’, a adăugat Cîmpeanu.
El a menţionat că un proiect de hotărâre de guvern în primă lectură vizează mărirea semnificativă a cuantumul premiilor elevilor români care au obţinut rezultate excepţionale în acest an, în mod deosebit, la olimpiadele internaţionale.
‘Aceste premii nu aveau o valoare pe care Guvernul să o considere conformă cu rezultatele acestor tineri excepţionali. Astfel, premiile au fost crescute. Premiul întâi, aur, este vorba de punctaj maxim, va fi 20.000 lei. Acest premiu este luat şi de elev şi de şcoala din care provine acel elev. (…) Până acum, premiile erau de 12.250 lei. Premiile 2, 3 şi menţiune au valori, de asemenea, crescute semnificativ, până la 15.000 lei, 12.000 lei, 10.000 lei şi 6.000 lei menţiune. Pentru olimpiadele regionale sau europene premiul întâi este de 7.500 lei’, a anunţat Cîmpeanu.
Ministrul Educaţiei a adăugat că un alt proiect de hotărâre de guvern, prezentat tot în primă lectură, prevede suplimentarea cu 3.500 a posturilor din sistemul de învăţământ.
‘După ce Ministerul Educaţiei a distribuit absolut – şi când spun absolut toate posturile înseamnă absolut toate posturile disponibile, prin reglementări legale -, am iniţiat astăzi o hotărâre de guvern, prezentată tot în primă lectură, prin care dorim suplimentarea cu 3.500 numărul posturilor din sistemul naţional de învăţământ. Coroborat cu această hotărâre de guvern iniţiată, am aprobat şi un memorandum prin care se deblochează concursurile pentru ocuparea posturilor didactice, didactice auxiliare şi nedidactice, atât din învăţământul preuniversitar, cât şi din învăţământul universitar. Deci, practic, actele normative prezentate astăzi sunt cuplate pe susţinerea accesului la o educaţie: Programul ‘Masă caldă’, pe susţinerea performanţei şi pe susţinerea importanţei cadrului didactic în creşe, grădiniţe şi şcoli’, a mai spus Cîmpeanu.
Actele normative urmează să fie aprobate în şedinţele de guvern ulterioare, după obţinerea avizelor.