Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că cele două proiecte de lege ale învăţământului preuniversitar şi superior, elaborate în concordanţă cu Raportul ‘România Educată’, vor intra în circuitul de avizare săptămâna viitoare.
‘În prezent avem înregistrate 1.486 de seturi de propuneri. Vom finaliza procesul şi vom avea în jur de 1.500 de propuneri de îmbunătăţire a pachetului legislativ ‘România educată’, înţelegându-se prin asta învăţământul preuniversitar şi legea învăţământului superior. Seturile de propuneri totalizează mai mult de 9.000 de amendamente propuse, până astăzi 25 august, la ora 16,00. Acestea sunt de patru categorii: puternic justificate cu argumente, (…) simple solicitări, amendamente care se repetă şi amendamente care sunt total antagonice. Toate aceste lucruri vor fi analizate cu maximă responsabilitate în zilele ce vor urma, indiferent că sunt lucrătoare sau de weekend. Săptămâna viitoare vom avea o formă care să poată fi trimisă pe circuitul de avizare – Ministerul de Finanţe – foarte important, având în vedere impactul bugetar foarte mare, Ministerul Justiţiei, Ministerul Muncii, Consiliul Legislativ, Consiliul Economic şi Social (…) care vor elabora observaţii ce vor fi incluse în lege’, a afirmat Cîmpeanu, joi, într-o conferinţă de presă.
Cîmpeanu a precizat că după integrarea observaţiilor entităţilor avizatoare va exista a treia formă a proiectelor de lege, după prima formă, lansată în dezbatere, şi a doua după includerea amendamentelor primite în perioada de dezbatere publică şi considerate ‘acceptabile’.
Ministrul a explicat că, la începutul lunii septembrie, vor intra în Guvern pentru adoptare, proiectele urmând să fie ulterior avansate Parlamentului.
‘Odată ce va fi anunţată în Parlament procedura de adoptare, va urma altă serie de îmbunătăţire a propunerilor. Deci, iată, sunt trei etape majore de îmbunătăţire a celor două propuneri legislative, elaborate de Ministerul Educaţiei pe baza Raportului ‘România educată’. Ieri s-a încheiat perioada de dezbatere publică, de 43 de zile, dar partea bună este că mai sunt încă două etape în care aceste proiecte legislative pot şi sunt convins că vor suferi modificări de natură să facă le facă şi mai bune. Nu sunt proiectele unei persoane, nu sunt proiectele Guvernului sau ale unui anumit grup, sunt proiectele României. (…) Viitorul acestei naţiuni merită toată atenţia, merită luarea în considerare a oricărei propuneri’, a adăugat Cîmpeanu.