Ministerul Educaţiei – în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii – va organiza cu ajutorul unei persoane desemnate la nivelul fiecărei şcoli întâlniri interactive cu părinţii şi reprezentanţi ai DSP în care vor fi explicate importanţa şi necesitatea vaccinării, a declarat, vineri, ministrul Sorin Cîmpeanu.
‘Luni vom avea o listă completă cu o persoană desemnată la nivelul fiecărei şcoli, care va avea sarcina să faciliteze întâlniri între părinţi şi reprezentanţi ai DSP. Este un parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, prin care se vor organiza întâlniri interactive în aşa fel încât părinţii să poată întreba pe cei care sunt în măsură să răspundă despre importanţa şi necesitatea vaccinării. (…) Avem acest proiect împreună cu Ministerul Sănătăţii. Este important să-l demarăm înainte de începerea şcolii’, a afirmat ministrul Educaţiei într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, susţinută alături de ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă.
El a precizat că, până în prezent, sunt doar 30.000 de copii vaccinaţi la grupa de vârstă între 12 şi 15 ani, având în vedere şi faptul că vaccinarea acestora a fost posibilă abia din luna iunie a acestui an.
Întrebat dacă se vor organiza centre de vaccinare în şcoli, Cîmpeanu a spus că ‘pot fi centre în cabinete medicale, acolo unde se îndeplinesc mai multe condiţii, după cum există disponibilitatea’.
‘Am înţeles pe parcursul discuţiilor, inclusiv de a avea echipe mobile în şcoli şi, în acest sens, odată cu începerea şcolii, deşi ideal ar fi să se vaccineze cât mai mulţi pentru a beneficia de imunitate încă înainte de data de 13 septembrie, pentru cei care nu o vor face vom distribui formulare prin care o să solicităm acordul părinţilor pentru a fi vaccinaţi. Deci rămâne o operaţiune voluntară. Părinţii pot răspunde cu DA sau NU, dar pentru a fundamenta răspunsul vom avea anterior aceste acţiuni de informare interactive’, a afirmat Cîmpeanu.
În completare, ministrul Sănătăţii a menţionat că detaliile tehnice sunt în discuţie cu reprezentanţii CNCAV.
‘Probabil că vor fi adaptate modului de organizare a campaniei de vaccinare în fiecare şcoală, vor fi adaptate tipului de comunitate rurală sau urbană, numărului de copii, numărului de copii care doresc să se vaccineze, disponibilităţii personalului medical în unitatea sanitară respectivă, existenţei unui centru de vaccinare funcţional în proximitatea unităţii sanitare’, a explicat Mihăilă.