AcasăPoliticaCine este supravieţuitoarea de la Hiroshima cu care s-au întâlnit liderii G7

Cine este supravieţuitoarea de la Hiroshima cu care s-au întâlnit liderii G7

Liderii G7 au vizitat vineri Parcul şi Muzeul Păcii de la Hiroshima, în vestul Japoniei, într-o vizită istorică menită să transmită un mesaj puternic împotriva armelor nucleare şi unde s-au întâlnit cu o supravieţuitoare a tragediei, Keiko Ogura, relatează agenţia EFE, arată Agerpres.

Liderii Japoniei, Germaniei, Canadei, Franţei, Italiei, Marii Britanii şi Statelor Unite au făcut această vizită înainte de începerea oficială a celui de-al 49-lea summit al Grupului celor Şapte, care se desfăşoară de vineri până duminică în oraşul japonez, primul care a fost atacat cu o armă nucleară în 1945.

În timpul vizitei la muzeu, care, potrivit presei locale, a durat aproximativ 30 de minute, liderii s-au întâlnit cu o „hibakusha” – supravieţuitoare – de la Hiroshima, întâlnire pe care Ministerul de Externe nipon nu a dorit să o dezvăluie iniţial.

Deşi conţinutul discuţiilor nu a fost dezvăluit, Ministerul de Externe de la Tokyo a confirmat ulterior că supravieţuitoarea este Keiko Ogura, care avea opt ani când bomba atomică a căzut asupra Hiroshimei, pe 6 august 1945, şi care se afla atunci la aproximativ 2,4 kilometri de hipocentru.

Ogura şi-a dedicat cea mai mare parte a vieţii făcând cunoscute lumii bombardamentele şi păstrând vii poveştile supravieţuitorilor, care au rămas din ce în ce mai puţini.

Acum, în vârstă de 85 de ani, Ogura încă mai vorbeşte despre experienţa sa ca victimă a bombei atomice, iar în ultimii ani, după invazia rusă în Ucraina, a participat la mai multe întâlniri pentru a susţine importanţa abolirii armelor nucleare şi pentru a se asigura că ceea ce s-a întâmplat în oraşul său natal nu se va mai repeta vreodată.

De asemenea, a înfiinţat o Asociaţie de Traducători pentru Pace la Hiroshima pentru a răspândi mesajul antinuclear în mai multe părţi ale lumii şi a publicat mai multe cărţi, inclusiv un ghid al Parcului Păcii şi „O zi la Hiroshima”, care tratează amintirea tragică a acelei zile.

„Am fost învăluită de o străfulgerare orbitoare de lumină, iar explozia imensă care a urmat m-a trântit la pământ. Toate acoperişurile caselor învecinate au luat foc, iar când m-am întors acasă am constatat că totul era distrus”, îşi aminteşte „hibakusha”, într-o arhivă scrisă a oraşului.

În amintirile ei, oraşul s-a transformat într-o „o mare de foc” în care figuri asemănătoare unor fantome se mişcau încercând să-l părăsească. „După aceea, în fiecare zi mureau persoane grav rănite, care erau duse în parcul folosit pe post de crematoriu. În acel parc, tatăl meu a incinerat peste şapte sute de cadavre”, a adăugat ea.

„Amintirea acelei zile a rămas cu mine ca un coşmar chiar şi zeci de ani mai târziu”, explică Ogura, care încă îşi aminteşte cum, pe 7 august, la o zi după bombardament, a văzut oraşul pentru prima dată de pe un deal şi acesta era complet distrus. „Ruinele arse se întindeau cât vedeai cu ochii”, a deplâns ea.

Ogura a continuat să urce pe acel deal în fiecare zi pentru a privi oraşul său distrus, dar şi pentru a vedea cum, de-a lungul anilor, acesta şi-a recăpătat vegetaţia şi viaţa.

Hiroshima a fost devastată pe 6 august 1945, când avionul Enola Gay a aruncat asupra oraşului prima bombă nucleară folosită în luptă reală, supranumită „Little Boy”, ceea ce a precipitat capitularea Japoniei şi sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Bomba a ucis imediat aproximativ 80.000 de persoane, adică aproximativ 30% din populaţia de la acea vreme. Până la sfârşitul anului 1945, numărul morţilor a crescut la circa 140.000, iar, în anii care au urmat, numărul victimelor cauzate de radiaţii a crescut de peste două ori.

sursa – AGERPRES

Articolul Cine este supravieţuitoarea de la Hiroshima cu care s-au întâlnit liderii G7 apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks