Acasă55Ciolacu: Avem nevoie de o strategie eficientă pe termen lung împotriva dezinformării

Ciolacu: Avem nevoie de o strategie eficientă pe termen lung împotriva dezinformării

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat joi că în ţara noastră este nevoie de o strategie eficientă pe termen lung împotriva dezinformării, iar crizele prin care am trecut ne-au demonstrat încă o dată că ‘o comunicare eficientă a riscurilor poate salva vieţi’.

‘Crizele prin care am trecut ne-au demonstrat încă o dată că o comunicare eficientă a riscurilor poate salva vieţi şi reprezintă esenţa răspunsurilor timpurii şi eficiente la situaţiile de urgenţă. Dezinformarea şi ştirile false nu pot fi ignorate. Acestea pot avea consecinţe devastatoare asupra anumitor segmente ale populaţiei. Ceea ce face ca societăţile să reziste în timpul unei crize este nivelul ridicat de încredere în instituţii. Nu este un secret că statele care gestionează cel mai eficient dezastrele sunt cele în care publicul a avut un nivel ridicat de încredere în autorităţi. (…) Este necesar un angajament puternic care să implice acţiuni rapide pentru identificarea celor implicaţi în discreditarea autorităţilor publice. (…) Avem nevoie de o strategie eficientă pe termen lung împotriva dezinformării. Dacă adevărul este indispensabil pentru luarea eficientă a deciziilor, politicile bazate pe fapte sunt esenţiale pentru progresul uman’, a spus Ciolacu la conferinţa ‘Înţelegerea şi comunicarea riscurilor existente şi viitoare: Asigurarea comunicării bazate pe dovezi şi prevenirea dezinformării’.

El a adăugat că mesajul întregului spectru politic, mai ales pe timpul dezastrelor umanitare, trebuie să fie unul de ‘solidaritate şi de sprijin a activităţii profesioniştilor’ în reducerea consecinţelor catastrofelor.

‘Factorii de decizie trebuie să înceapă să se gândească la modalităţi prin care provocările să fie abordate pe termen lung şi în care soluţiile posibile să se extindă dincolo de durata unui singur mandat electoral. În acest context, vreau să fiu foarte clar. Mesajul întregului spectru politic, mai ales pe timpul dezastrelor umanitare, trebuie să fie unul de solidaritate şi de sprijin a activităţii profesioniştilor în reducerea consecinţelor catastrofelor. Nu trebuie să ocolim faptul că în viitor vom experimenta consecinţele schimbărilor climatice sau altor catastrofe care vor fi mult mai grave decât cele cu care ne-am confruntat până în prezent. Trebuie să învăţăm lecţiile din crizele precedente pentru a ne asigura că suntem pregătiţi pentru evoluţiile din următoarele decenii. Ştim cu toţii că riscurile pot fi reduse în mod ideal la un nivel acceptabil, dar nu pot fi reduse la zero. În acest sens, pregătirea pentru răspuns trebuie să fie o prioritate’, a afirmat Ciolacu.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks