Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat într-o conferinţă de presă susţinută vineri în localitatea Războieni că se va retrage din viaţa politică şi din funcţiile deţinute în cazul în care va fi trimis în judecată pentru fapte de corupţie.
Ciolacu a susţinut că a aflat de la jurnalişti că primarul Iaşiului, Mihai Chirica, se află sub control judiciar pentru 60 de zile, pentru fapte de corupţie.
‘Nu am ştiinţă şi nu am fost informat că este sub control judiciar. (…) Eu am anunţat public că dacă vreodată voi fi trimis în judecată am să mă retrag din funcţia de preşedinte şi o să lipsesc din spaţiul public până se va judeca un eventual dosar de-al meu. Spre norocul meu, nu este şi nu ştiu ca în decursul existenţei mele să fi făcut o astfel de faptă. Dar politica şi funcţiile publice vin şi cu bune şi cu rele. Trebuie să ştii să ţi le asumi’, a afirmat el.
Prezent la conferinţa de presă, liderul organizaţiei judeţene a PSD, Maricel Popa, a declarat că a cerut în repetate rânduri demisia primarului Mihai Chirica, adăugând că până la sfârşitul anului organizaţia va avea un candidat pentru funcţia de primar al Iaşiului.
‘Am cerut şi anul trecut demisia lui Chirica, îi cer şi acum. Nici el, nici Costel Alexe (preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi – n.r.) nu au adus vreun proiect în Iaşi. Vom analiza situaţia. Până la finalul anului vom avea candidat la Primăria Iaşi’, a precizat preşedintele organizaţiei judeţene a PSD.
În ceea ce priveşte continuarea alianţelor cu PNL în Consiliul Local şi Consiliul Judeţean Iaşi, Marcel Ciolacu a menţionat că astfel de decizii se iau de fiecare organizaţie în parte.
Vineri, primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a fost plasat sub control judiciar de procurorii DNA, pentru 60 de zile, pentru fals intelectual în formă continuată (două acte materiale) şi instigare la uzurparea funcţiei, într-un dosar legat de construirea ilegală a unui bloc. În acelaşi dosar este anchetat şi fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, pentru infracţiunile de fals intelectual în formă continuată (două acte materiale) şi uzurparea funcţiei.
Potrivit DNA, în cauză există date şi probe care conturează starea de fapt potrivit căreia cei doi, în exercitarea funcţiilor, ar fi dispus/semnat documente, cu încălcarea legii, în procedura de atestare a construirii şi extinderii unui imobil din municipiul Iaşi.
Concret, este vorba despre un bloc care ar fi fost construit şi intabulat ilegal, cu mai multe nivele faţă de cele prevăzute în autorizaţie, iar suprafaţa imobilului este mai mare decât cea din autorizaţie, fiind încălcat planul urbanistic zonal. Intabularea imobilului în cartea funciară s-ar fi efectuat cu sprijinul conducerii şi al unor funcţionari din cadrul autorităţii publice locale, în baza certificatului de atestare a edificării/extinderii construcţiei, datat 10 octombrie 2018, emis de Municipiul Iaşi. Conform DNA, emiterea certificatului a creat pentru societatea beneficiară posibilitatea de a înscrie dreptul de proprietate asupra imobilului în cartea funciară şi de a proceda la vânzarea apartamentelor din respectivul imobil.
Până la reluarea atribuţiilor, acestea vor fi exercitate de către viceprimarul Daniel Juravle.