Acasă55Ciolacu: Există o flexibilitate, în acest moment, de a veni cu un...

Ciolacu: Există o flexibilitate, în acest moment, de a veni cu un nou plan în ceea ce priveşte deficitul României

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, după întâlnirile de la Bruxelles cu liderii europeni, că există o flexibilitate în acest moment de a veni cu un nou plan în ceea ce priveşte deficitul bugetar al României, iar o decizie va fi luată până la finalul anului.

‘Comisia Europeană nu este cea care avizează o nouă încadrare în deficitul bugetar. Este evident că, în urma efortului României de a susţine Ucraina şi Republica Moldova, şi este evident ca şi ţară de graniţă, avem cea mai lungă graniţă cu Ucraina, ţară aflată într-un conflict armat total incorect cu Rusia, că avem influenţe negative, de la asigurări, de la dobânzile pentru împrumuturi, pentru că suntem o ţară cu un risc mai ridicat, faţă de Austria, de exemplu, care este mai îndepărtată de conflictul cu Ucraina’, a afirmat Ciolacu, întrebat dacă a acceptat Comisia Europeană creşterea deficitului bugetar al României.

Potrivit premierului, ‘Comisia Europeană a înţeles întreg acest context şi argumentul principal’.

‘Sunt ferm convins că dumneavoastră cunoaşteţi că România este într-un acord de deficit excesiv, după ce o anumită guvernare şi un anumit prim-ministru, de altfel filosof, a adus România la un deficit de 9,2% şi suntem singurul stat european care suntem sub un acord cu Comisia Europeană în ceea ce priveşte descreşterea deficitului către 3%, conform Acordului de la Maastricht’, a mai spus Marcel Ciolacu.

El a adăugat că există o flexibilitate în privinţa deficitului bugetar.

‘Există o flexibilitate, în acest moment, în urma argumentelor aduse, de a veni cu un nou plan în ceea ce priveşte deficitul României. Pe urmă Comisia, în urma şi a reformelor pe care le implementăm în ţară, Comisia va propune Consiliului această nouă renegociere. Acesta este calendarul. Astăzi nimeni nu poate să spună în mod direct României, dar am găsit o flexibilitate şi o înţelegere a contextului întreg. Noi nu vorbim numai de cifre. Atât preşedinta Comisiei, cât şi preşedintele Consiliului şi preşedinta Parlamentului, toţi sunt oameni politici la fel ca şi mine. Deci se mută lucrurile în zona tehnică pentru a găsi soluţiile cele mai bune’, a arătat premierul.

Întrebat când va fi luată o decizie privind majorarea deficitului pe care România şi l-a asumat, Ciolacu a răspuns: ‘Categoric, până la sfârşitul anului’.

‘După cum bine ştiţi, România este reprezentată la Consiliu de către preşedintele României. De aceea, înainte de această deplasare, am şi avut o discuţie telefonică cu preşedintele României, lucru care mi se pare normal’, a adăugat Ciolacu.

Legat de procentul deficitului care ar putea fi acceptat de liderii europeni, Marcel Ciolacu a explicat: ‘Este o regulă de bază. Anul trecut ne-am încadrat într-un deficit de 6,2%. România nu poate veni anul acesta cu un deficit mai mare de 6,2%. Şi nu poate veni cu un deficit micşorat mai puţin de 0,5%’.

‘Ne menţinem ceea ce ne-am asumat cu toţii politic: ca bugetul de Apărare să rămână în acest an 2,5%’, a mai spus premierul.

Marcel Ciolacu a mai arătat, întrebat ce procent din deficit reprezintă ajutorul acordat Ucrainei şi Republicii Moldova, că, după estimările făcute de către România, cu care echipele tehnice vor veni la Comisie, săptămâna viitoare, acest procent depăşeşte 3,5%, însă pe estimările făcute de către Comisie, se încadrează în jur de 1,5%, fără să se ia în considerare noua asumare a României de a creşte bugetul pentru apărare de la 2% la 2,5%.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks