Acasă93Ciolacu, mesaj la Conferinţa 'Comunismul românesc': Ne revine datoria de a nu...

Ciolacu, mesaj la Conferinţa ‘Comunismul românesc’: Ne revine datoria de a nu permite distorsionarea faptelor trecutului

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat miercuri că respectarea şi cunoaşterea istoriei, dar şi asumarea trecutului reprezintă elemente pe care o societate democratică se fundamentează şi ne revine datoria de a nu permite distorsionarea faptelor trecutului şi de a promova adevărul istoric.

‘Timp de patru decenii, România a cunoscut un regim opresiv, orientat exclusiv către putere şi decis să elimine orice formă de opoziţie. Regimul comunist s-a instaurat şi s-a consolidat prin teroare, violenţă, prin utilizarea fricii ca mijloc de manipulare în masă, ţara noastră devenind un spaţiu izolat şi punitiv. Totodată, faţa întunecată a sistemului represiv a ascuns în spate o realitate dură, marcată de suferinţă, umilinţe, traume, încălcări flagrante ale drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Natura inumană a regimului comunist a determinat un număr uriaş de pierderi omeneşti, iar întreg aparatul comunist a lăsat urme puternice în mentalul colectiv. Cunoaşterea şi respectarea istoriei, dar şi asumarea trecutului reprezintă elemente pe care o societate democratică se fundamentează. De aceea, pe lângă datoria morală pe care o avem faţă de toate victimele inocente care şi-au pierdut viaţa, şi faţă de cei care la Revoluţia din Decembrie 1989 s-au jertfit în numele unui ideal, ne revine datoria de a nu permite distorsionarea faptelor trecutului şi de a promova adevărul istoric’, se arată în mesajul premiului transmis la Conferinţa naţională ‘Comunismul românesc’, citit de Alexandru-Mihai Ghigiu, şeful Cancelariei prim-ministrului.

În mesaj se subliniază importanţa educării tinerelor generaţii despre ceea ce a însemnat regimul comunist şi consecinţele acestuia în vederea dezvoltării unei conştiinţe democratice, pentru ca toate aceste atrocităţi să nu mai fie posibile şi se evidenţiază necesitatea protejării şi promovării drepturilor şi libertăţilor fundamentale în contextul actual, marcat de provocări şi de o intensificare a fenomenelor extremiste, xenofobe şi rasiste.

‘Prin educarea tinerelor generaţii despre ceea ce a însemnat regimul comunist şi despre consecinţele acestuia în vederea dezvoltării unei conştiinţe democratice, ne asigurăm că toate aceste atrocităţi nu vor mai fi posibile vreodată. Mai mult decât atât, subliniez necesitatea protejării şi promovării drepturilor şi libertăţilor fundamentale în contextul actual, marcat de provocări şi de o intensificare a fenomenelor extremiste, xenofobe şi rasiste. Este important să ne amintim că în urmă cu 33 de ani, mulţi români nu îndrăzneau să se gândească că pot asculta ce muzică vor, că pot citi ce cărţi îşi doresc, sau că pot alege cu cine să voteze, sau pur şi simplu că îşi pot exprima o opinie (…). Reiterez angajamentul Guvernului României pentru consolidarea politicilor memoriei, promovarea adevărului istoric, dezvoltarea cercetării şi educaţiei despre comunism. Lupta împotriva curentelor extremiste, populiste, rasiste şi xenofobe, dar şi revizionismului istoric, este prioritară pentru Guvernul pe care îl conduc’, se precizează în mesajul transmis cu acest prilej.

Conferinţa, aflată la cea de-a a XII-a ediţie, o iniţiativă a Colegiului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Institutul de Istorie ‘Nicolae Iorga’ şi Universitatea Bucureşti, a fost găzduită de Guvern. AGERPRES /(A-autor: Sorinel Peneş, editor: Mihai Simionescu)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks