Premierul Marcel Ciolacu afirmă că nu există, la momentul actual, un proiect de ordonanţă de urgenţă cu măsuri fiscale pentru 2024 – aşa zisa ‘ordonanţă trenuleţ’ – dar sunt date oficiale care atestă creşterea PIB-ului României pe primele nouă luni din acest an.
‘Am observat că, în absenţa mea, domnul ministru al Finanţelor iarăşi nu s-a plictisit, a trebuit să dezmintă iar presupuse măsuri fiscale care nu există pentru 2024. Ceea ce există, însă, în realitate sunt datele privind creşterea PIB-ului pe primele nouă luni din acest an. Avem un avans de 2,2% cu care suntem pe locul trei în Europa. Creşterea pe trimestrul trei a fost solidă şi susţinută în continuare de investiţiile publice majore, de aceea şi astăzi vom suplimenta fondurile Ministerului Dezvoltării pentru a permite finalizarea tuturor investiţiilor prevăzute pe acest an’, a declarat Marcel Ciolacu, vineri, în şedinţa de Guvern.
Potrivit unor surse oficiale, vineri după-amiază, prim-ministrul va avea o întâlnire de lucru cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, pe marginea proiectului ‘ordonanţei trenuleţ’.
‘Nu vom amâna creşterea contribuţiei la Pilonul II de pensii. (…) Toate aceste speculaţii şi zvonuri nu ne aduc niciun beneficiu’, a scris joi, pe Facebook, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.
El a reafirmat, însă, că problema sustenabilităţii deficitului rămâne deschisă şi implică identificarea unor soluţii care să fie cuprinse în strategia fiscal-bugetară.
‘Echipa MF analizează cu atenţie diferitele opţiuni care sunt prezentate la nivelul coaliţiei de guvernare şi calculează impactul pe care îl pot genera. Deciziile adoptate vor fi prezentate de coaliţie. Ce pot să vă asigur este că orice act normativ care va avea semnătura instituţiei noastre va respecta transparent toate etapele de elaborare, avizare şi aprobare’, a adăugat Boloş.
Reacţia ministrului Finanţelor a venit după ce două organizaţii, Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) şi Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), au solicitat joi Guvernului să nu amâne creşterea de la 3,75% la 4,75% a contribuţie la Pilonul II de pensii, citând informaţii apărute în spaţiul public care fac referire la amânarea până în 2026 a acestei majorări.