Premierul Marcel Ciolacu a declarat că nicio măsură de ajustare fiscală preconizată de Guvern nu va afecta activitatea de tineret sau pe cea culturală, subliniind, însă, pe de altă parte, că statul nu mai poate suporta ‘o infrastructură atât de stufoasă’.
Şeful Executivului a fost întrebat, miercuri, la Palatul Victoria, în cadrul participării la deschiderea Forumului Studenţilor de Pretutindeni, dacă măsurile de reformă administrativă şi cele de ajustare fiscală vor afecta sectoarele de tineret, educaţie şi cultură.
‘Cred că sunt trei lucruri diferite. O dată, vorbim de o reformă în administraţie (…), vorbim de nişte măsuri de ajustare fiscală necesare României pentru a depăşi acest sfârşit de an (…) şi a ne încadra în anumite deficite financiare. Vom încerca, prin dialog cu Uniunea Europeană, pentru că e un parteneriat între statele membre şi Comisia Europeană, (…) e normal că lucrurile pe care l-am semnat acum doi ani şi reprezentau priorităţile Comisiei, Uniunii Europene, a României, acum doi ani, ele s-au modificat. Şi mai este o abordare, cea care priveşte măsurile de combatere a evaziunii fiscale, România fiind una dintre ţările cu cea mai mare evaziune fiscală, fiind lipsa, în primul şi în primul rând, a digitalizării ANAF-ului. Eu vă întreb altceva: cum a fost posibil ca cel mai mare program al României postdecembriste, PNRR, să nu aibă niciun euro alocat pentru tineret? Cum a fost posibil ca în PNRR foştii guvernanţi să nu treacă niciun program şi nicio reformă pentru tineret? Ce vă pot eu asigura: o să încercăm la această negociere cu Comisia Europeană, care este până pe 31 august, să prindem anumite proiecte pentru tineret şi să remediem acest lucru. Şi ce vă pot promite foarte clar, că nicio măsură de ajustare fiscală nu va afecta activitatea de tineret sau culturală’, a declarat Marcel Ciolacu.
În completare, premierul a adăugat că este ‘inacceptabil’ ca România să aibă ‘cei mai mulţi ordonatori de credite din lume’.
‘Nu putem să avem cei mai mulţi ordonatori de credite din lume. Este inacceptabil aşa ceva. Nu poţi. Fiecare bibliotecă din România, fiecare teatru, mai mic sau mai mare, fiecare agenţie mai mică sau mai mare, toţi suntem ordonatori de credite. Rolul unui director de teatru e să conducă activitatea culturală. Rolul unui şef de agenţie pentru tineret este să conducă activitatea tineretului, nu să aibă în subordine o structură cu servicii suport cât Teatrul Naţional, un teatru de provincie. Confundăm lucrurile. Iar pe urmă venim şi spunem: ‘domnule, directorul de la Teatrul Naţional trebuie să aibă acelaşi salariu cu mine, cu directorul de la teatrul din provincie’. În ce lume trăim? (…) Un singur lucru am spus foarte clar. Eu nu mai doresc atâţia ordonatori de credite. Nu trebuie fiecare să facă achiziţii publice. Acelea se pot face centralizat la nivel de judeţ, de consiliul judeţean. Să cumperi un creion îţi trebuie director economic, îţi trebuie şef la juridic, îţi trebuie specialist în achiziţii, că nu e simplu, trebuie să faci caiete de sarcini. (…) Nu. Asta este infrastructură comunistă. Trăim în alte vremuri. Acele vremuri au fost depăşite. Nu atinge nimeni activitatea de cultură, de tineret. Cu adevărat, nu cred că statul român mai poate suporta o infrastructură atât de stufoasă’, a mai declarat Ciolacu.