Orice formă de trunchiere a adevărului istoric şi de idealizare a deceniilor marcate de dictatura comunistă reprezintă un prejudiciu la adresa memoriei noastre colective, precum şi a victimelor cruzimii aparatului comunist, a afirmat, sâmbătă, premierul Marcel Ciolacu, într-un mesajul transmis cu prilejul Zilei Memoriei Victimelor Comunismului în România.
El a evocat „hotărârea” şi „vitejia” cu care, în decembrie 1989, românii şi-au cerut libertatea.
„În decembrie 1989, punctul culminant al declinului puterii şi a popularităţii regimului ilegitim şi criminal comunist din România, decidenţii comunişti au observat că vechile metehne precum manipularea, propaganda şi cultul personalităţii nu mai produceau efectul dorit şi au răspuns cu violenţă barbară şi cu gloanţe împotriva societăţii. Cu hotărâre şi vitejie după decenii în care au fost supuşi unor acţiuni abuzive şi inumane precum arestări, deportări, omoruri, cenzura, interzicerea opoziţiei şi suprimarea gândirii şi a exprimării libere, românii şi-au cerut libertatea. De aceea, orice formă de trunchiere a adevărului istoric şi de idealizare a acelor decenii marcate de dictatura comunistă reprezintă un prejudiciu la adresa memoriei noastre colective, precum şi a victimelor cruzimii aparatului comunist”, a declarat Ciolacu.
Premierul a punctat datoria pe care au au cei care au trăit în comunism de a le vorbi tinerelor generaţii despre dictatura comunistă şi efectele sale nocive „asupra societăţii în ansamblul său, dar şi asupra fiinţei umane”.
„În această perioadă în care marcăm Ziua Memoriei Victimelor Comunismului în România şi, respectiv, Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii, ne amintim de cei ce au suferit din cauza politicilor criminale ale regimului comunist, precum şi de curajul românilor de a stopa abuzurile dictaturii comuniste şi cinstim amintirea acelora ce şi-au pierdut viaţa sperând, până în ultimele clipe, că generaţiile viitoare vor fi libere. De aceea, fac apel la dumneavoastră să reflectăm împreună asupra a ceea ce a însemnat regimul comunist în România şi ce efecte dăunătoare a avut, dar şi la evenimentele Revoluţiei din decembrie 1989. Noi, cei care am trăit în comunism, avem datoria de a le transmite tinerelor generaţii ce a însemnat, în fapt, dictatura comunistă şi ce efecte nocive a avut asupra societăţii în ansamblul său, dar şi asupra fiinţei umane”, a spus prim-ministrul.
Articolul Ciolacu: Orice formă de idealizare a deceniilor marcate de dictatura comunistă, un prejudiciu la adresa memoriei noastre colective apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro