Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, liderul PSD, a declarat, marţi, că Portul Constanţa, care a fost modernizat cu fonduri nerambursabile de peste 1 miliard de euro, a devenit un hub principal de intrare în primul rând a grânelor către toată Europa.
‘Aş dori să îi mulţumesc domnului Sorin Grindeanu pentru că este a treia oară m-a invitat în Portul Constanţa. Prima dată cred că a fost în martie-aprilie, când am constatat cu toţii jungla pe infrastructura de căi ferate şi mă bucur mult că astăzi am constatat că acea junglă a dispărut, aici mă refer la vegetaţie. Sunt ferm convins că anumite animale au mai rămas prin port, dar domnul director împreună cu protecţia animalelor vor rezolva şi această problemă în scurt timp. Este pentru prima oară o schimbare de viziune în Ministerul Transporturilor şi o atenţie deosebită din partea ministrului Sorin Grindeanu pentru infrastructura de căi ferate. Am văzut cu toţii, mai ales după declanşarea conflictului din Ucraina, cât de importantă este această infrastructură şi cât de important este Portul Constanţa, care, din acest moment, a devenit un hub principal de intrare în primul rând a grânelor către toată Europa’, a afirmat Ciolacu, într-o conferinţă de presă organizată în Portul Constanţa.
Marcel Ciolacu a precizat că Portul Constanţa a fost modernizat cu fonduri nerambursabile în valoare de peste 1 miliard de euro, ‘ceea ce reprezintă cea mai bună dovadă că România îşi doreşte să devină un puternic jucător regional’.
‘Foarte mulţi miniştri postdecembrişti şi-au îndreptat atenţia în mod deosebit pe infrastructura rutieră, pentru că, politic, este mai uşor de vândut şi mult mai uşor de comunicat pe aşteptarea fiecăruia dintre noi, fiindcă ne deplasăm cu toţii cu autovehiculele proprii. Avem de-a face anul acesta cu o creşte de 400% faţă de perioada din 2020-2021 în privinţa contractării lucrărilor de construcţii şi modernizare în infrastructura rutieră, respectiv 16,7 miliarde de lei fără TVA. Absorbţia de fonduri europene de anul acesta a Ministerului Transporturilor, pentru care şi cei mai mari duşmani sau adversari politici ar trebui să te felicite, este 8,8 miliarde lei, până la sfârşitul anului. Nu mai vreau să fac comparaţii nici cu miniştrii care au avut zero km de rutier’, a mai spus Ciolacu.
Marcel Ciolacu a subliniat că investiţiile în infrastructură sunt ‘investiţiile cu cel mai mare grad de multiplicare economică şi, totodată, un suport pentru ca aderarea României la spaţiul Schengen să aducă cât mai rapid beneficii economice’.
‘Cel mai important pentru România, mai ales în acest context economic complicat, aderarea la spaţiul Schengen aduce beneficii importante României de a doua zi după ce vom fi acceptaţi în spaţiul Schengen’, a completat Ciolacu.