Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Marcel Ciolacu, s-a declarat, marţi, mirat că preţul carburanţilor la pompă a crescut, în condiţiile în care cel al petrolului a rămas acelaşi, întrebându-se ce face Consiliului Concurenţei şi dacă nu mai bine cei care conduc această instituţie ar trebui să demisioneze.
‘Ştiţi foarte bine că eu nu am fost mare adept al scăderii TVA la carburant, aţi văzut ce s-a întâmplat în Germania, s-a scăzut TVA şi carburantul s-a scumpit. Am venit cu o măsură cu 0,5 bani din acciză doar pentru transportatori, pentru cei care fac transport de persoane şi pentru distribuitori, încercând să venim pe o zonă punctuală al economiei. Ce mă mir eu este altceva: 120 dolari pe baril erau şi acum un an sau doi şi aveam la pompă preţul de 7,9 – 8 lei, acum este tot 120 dolari barilul şi preţul este peste 9 lei. Eu vreau să întreb pe cei de la Consiliul Concurenţei ce fac’, a afirmat Ciolacu.
La remarca jurnaliştilor că reprezentanţii Consiliul Concurenţei au transmis că o anchetă durează cel puţin cinci ani, liderul PSD a spus: ‘Şi noi în aceşti cinci ani cât se gândesc ei, ce facem? Nu mai bine cei de la Consiliul Concurenţei îşi dau demisia şi îi lasă pe unii să poată face nişte anchete în timp real şi să ajute?’.
El a spus că săptămâna viitoare Guvernul va da ordonanţa antispeculă.
‘Ce am stabilit în coaliţie este că săptămâna viitoare se va da acea acea ordonanţă cu antispecula, astfel încât Guvernul să aibă nişte instrumente clare şi am văzut şi în Germania că au aceeaşi abordare după ce s-au păcălit reducând TVA, dar combustibilul scumpindu-se în continuare, şi vedem, ca să nu aşteptăm cinci ani, să nu avem un preţ speculativ. Guvernul trebuie să aibă instrumente. În primul rând, de săptămâna viitoare Guvernul va avea acest instrument şi pe urmă vom vedea efectele acestui instrument, să lăsăm lucrurile’, a adăugat Marcel Ciolacu.
Referindu-se la posibilitatea plafonării preţului la carburanţi, preşedintele social-democrat a arătat că trebuie găsite instrumentele cele mai adecvate pentru perioada următoare.
‘Să nu debusolăm nici piaţa, pentru că am văzut abordarea din Ungaria la combustibil care a dus la penurie, deci trebuie să găsim instrumentele cele mai adecvate pentru perioada următoare’.