România nu poate creşte dacă toţi copiii care se nasc aici nu au şanse egale de a-şi dezvolta potenţialul, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Şeful Executivului a participat, luni, la Palatul Victoria, la evenimentul dedicat semnării primelor contracte aferente Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă C13/I1 pentru investiţii în crearea unei reţele de centre de zi destinate sprijinirii copiilor expuşi riscului de a fi separaţi de familie.
‘Mă bucur că sunt astăzi, într-o zi cu adevărat specială, Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului, gazda acestui eveniment care marchează în mod cert un punct de cotitură în dezvoltarea sistemului de protecţie socială a copiilor din România, Mă bucur, pentru că, iată, chiar de ziua lor demarăm o serie de investiţii finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă care au ca scop crearea, în final, a peste 150 de centre de prevenire a separării copilului de familia sa .(…) Locul copilului este alături de familie, iar rolul nostru, în şi din funcţiile pe care vremelnic le deţinem, este să facem tot posibilul, astfel încât toţi copiii din România să crească şi să se dezvolte în interiorul familiilor lor. Şi exact acest lucru îl facem astăzi, împreună, autorităţi centrale şi locale, prin semnarea primelor 22 din cele 150 de contracte de finanţare pentru realizarea centrelor de zi destinate copiilor expuşi riscului de a fi separaţi de familiile lor, dar şi recuperării copiilor cu dizabilităţi sau consilierii şi sprijinului pentru părinţi şi copii’, a declarat Marcel Ciolacu.
El a punctat că, prin investiţiile demarate cu prilejul Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului, guvernanţii se asigură că în special copiii proveniţi din familiile vulnerabile au o şansă în plus prin posibilitatea de a merge după şcoală sau după grădiniţă într-un centru de zi în care vor primi nu doar o masă caldă, ci şi consiliere, orientare şcolară şi profesională din partea specialiştilor.
‘Mai mult, proiectele demarate astăzi vin în continuarea investiţiilor din educaţie, unde în urmă cu câteva luni, împreună cu doamna ministru, alocam pentru prima oară în istoria României şi a educaţiei impresionanta sumă de un miliard de euro pentru dotarea unităţilor de învăţământ preuniversitar, inclusiv pentru învăţământul dual’, a declarat Ciolacu.
El a transmis şi un scurt mesaj tinerilor prezenţi la eveniment.
‘Fără nicio discuţie, voi reprezentaţi şi sunteţi viitorul acestei ţări şi pentru ca viitorul să fie aşa cum vi-l doriţi şi voi astăzi trebuie să vă implicaţi alături de noi nu doar în luarea deciziilor, ci şi în reglementarea şi implementarea lor, pentru că voi ştiţi cel mai bine ce vă doriţi. În plus, întotdeauna veniţi cu idei noi şi mai ales curajoase şi, de fapt, ne provocaţi şi pe noi să inovăm’, a declarat Ciolacu.
La rândul său, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, a evidenţiat aportul primăriilor care au înfiinţat aceste centre.
‘ Vreau să mulţumesc primarilor care au spus ‘prezent’ de fiecare dată când e vorba de copiii ţării noastre. Nu va fi uşor, pentru că, în prima fază, susţinerea este prin fonduri europene, dar apoi susţinerea va trebui să fie de la bugetele locale. Şi faptul că dumneavoastră aţi ales ca prioritate copiii, viitorii adulţi ai ţării noastre, înseamnă foarte mult’, a declarat Natalia Intotero.
Ea a menţionat că există în continuare interes din partea societăţii civile pentru a crearea a cât mai multor centre de zi destinate susţinerii familiilor aflate în dificultate.
Din datele furnizate de Guvern, investiţia derulată prin PNRR are în vedere crearea a aproximativ 150 de servicii sociale de prevenire a separării copilului de familia sa, bugetul total alocat fiind de 50 milioane de euro.
Totodată, în perioada imediat următoare, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse va lansa un al doilea apel de proiecte prin care încurajează furnizorii publici de servicii sociale să depună proiecte.
‘ Prin intermediul acestui apel vor fi sprijinite activităţi specifice realizării de investiţii, respectiv construcţia/ reabilitarea/ modernizarea/ extinderea/ dotarea infrastructurii sociale.Prin aceste investiţii se pot realiza trei categorii de servicii sociale: Centre de zi pentru copii aflaţi în situaţie de risc de separare de părinţi; Centre de zi de recuperare pentru copii cu dizabilităţi; Centre de zi pentru consiliere şi sprijin pentru părinţi şi copii. Centrele de zi din sistemul de protecţie a copilului au ca misiune prevenirea separării copilului de familie, prin asigurarea, pe timpul zilei, a unor activităţi de îngrijire, educaţie, recreere-socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă, orientare şcolară şi profesională etc. pentru copii, cât şi a unor activităţi de sprijin, consiliere, educare etc. pentru părinţi. Într-o analiză a Băncii Mondiale la nivel naţional, doar 1 din 10 (11%) dintre unităţile administrativ teritoriale aveau, la 1 ianuarie 2022, cel puţin un centru de zi pentru copil sau familia cu copii. Iar acestea sunt răspândite dezechilibrat: 78% dintre municipii au cel puţin un astfel de centru, pe când, în rândul celorlalte oraşe, doar 30% au unul, iar dintre comune – doar 7%’, după cum reiese din datele furnizate de Guvern
La eveniment au mai participat ministrul Educaţiei, Ligia Deca, cel al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, reprezentanţi ai autorităţilor locale, consilieri, copii din cadrul Fundaţiei World Vision România şi directorul executiv al World Vision România, Mihaela Nabăr.