Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, susţine că statul român ar trebui să suplimenteze despăgubirile acordate de Comisia Europeană fermierilor români afectaţi de afluxul de cereale din Ucraina.
‘Cred că în acest moment statul român trebuie să intervină, să mărească, pe lângă această sumă venită. E foarte uşor să căutăm vinovaţi. Cred că fermierii, în primul şi în primul rând, aşteaptă în acest moment soluţii. (…) Eu cred că în acest moment statul român are o obligaţie faţă de fermieri. Trebuie să venim cu o soluţie de suplimentare a acestei sume’, a afirmat el, pentru Europa FM.
În opinia acestuia, suma totală alocată de către Comisia Europeană pentru aceste despăgubiri a fost una ‘ridicolă’ faţă de efortul depus de către statele afectate.
‘Suma venită de la Comisie, bugetul total alocat pentru aceste despăgubiri, a fost o sumă ridicolă faţă de efortul, nu numai al României şi al Poloniei, şi al Bulgariei, şi al Cehiei şi al Slovaciei, în primul şi în primul rând, ţările cele mai afectate. În al doilea rând, s-au făcut anumite criterii care au dezavantajat România, dar au dezavantajat şi Ungaria – nu a primit nicio despăgubire. Cehia, nicio despăgubire. Slovacia, nicio despăgubire. (…) Suma, mie, mi se pare mult prea mică. Faptul că am rămas printre cele trei state care au primit o anumită sumă, 10 milioane, este un lucru bun. Lucrul rău: aşteptările, mai ales din partea fermierilor, erau mult mai mari. Nu putem compara nici suprafaţa cultivată în Polonia cu suprafaţa cultivată în România. Nici nu putem compara între România şi Bulgaria’, a explicat el.
Potrivit liderului PSD, reprezentanţii celor şase ţări afectate ar fi trebuit să aibă discuţii ‘mai aplicate’ cu Comisia Europeană.
‘Simplul fapt că trei state au rămas în afara jocului, că suma a fost atât de mică – poate aici ar fi trebuit o aprofundare şi o discuţie mai aplicată cu Comisia a tuturor celor şase state. (…) Dacă faci criterii, faci şi simulări. Când ai făcut simulările, trebuia să vezi că trei state europene rămân pe dinafara despăgubirilor. Nu cred că este echitabil ca tu, Comisie, să vii cu nişte criterii – sigur ai făcut simulări, că înseamnă că, dacă nu faci simulări, te duci acasă, că nu eşti un profesionist – şi să vezi adevărul şi să decizi, după ce ai văzut că România a luat 10 milioane, Bulgaria 20, Polonia 30 şi restul n-au luat nimic’, a menţionat liderul PSD.
Marcel Ciolacu a afirmat că o schimbare din funcţie a ministrului Agriculturii, Petre Daea, ar duce la ‘blocarea’ activităţii din minister.
El a indicat că în luna mai, înainte de rotaţia guvernamentală, se va realiza o analiză a activităţii fiecărui ministru.
‘Vom vedea, sunt ferm convins, în momentul în care se face rotaţia guvernamentală, dacă domnul Daea a fost vinovat sau nu a fost vinovat. Până atunci, părerea mea, dacă nu se fac schimbări majore guvernamentale, până atunci, să lăsăm miniştrii şi ministerele să funcţioneze. (…) Marea problemă a mea, personală, este că blocăm un minister, ca şi funcţionare, dacă anunţăm intempestiv anumite schimbări. Ar fi o greşeală politică din partea mea şi cred că şi o greşeală pentru funcţionarea Guvernului’, a transmis Ciolacu.
Totodată, el a remarcat ‘efortul fantastic’ făcut de statul român în a susţine exportul cerealelor din Ucraina, demers care a permis evitarea unei crize alimentare, mai ales în nordul Africii.
‘Cred că au trecut în jur de 13 milioane de tone de cereale prin România. Chiar a fost un efort fantastic al statului român, cu costuri şi la fermieri, pentru că a existat o fluctuaţie de preţ. Normal că cei din Ucraina au vrut câteodată să grăbească vânzarea. Au fost şi nişte probleme în Polonia cu staţionarea, ştiţi că e alt ecartament pe căile ferate. Părerea mea e că România a trecut cu bine acest examen. Cel mai important este că era un instrument al lui Putin această declanşare a unei crize şi alimentare, mai ales în nordul Africii’, a mai declarat preşedintele PSD.