Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, lider al PSD, a declarat, luni, că va discuta cu premierul Nicolae Ciucă situaţia ministrului Apărării, Vasile Dîncu, şi a precizat că a primit explicaţii de la acesta potrivit cărora nu s-a referit la o cedare teritorială din partea Ucrainei.
‘Urmează să am această discuţie cu domnul prim-ministru. Am avut o discuţie astăzi de dimineaţă şi am avut anumite explicaţii. Domnul ministru al Apărării mi-a spus că sub nicio formă nu s-a referit la o cedarea teritorială din partea Ucrainei. Orice conflict, ştim cu toţii asta, aici trebuie să-i dăm dreptate, orice conflict se închide cu o negociere (…) Din punctul meu de vedere, suntem departe de a închide acest conflict’, a declarat Ciolacu, la Parlament.
Întrebat dacă discuţia cu Vasile Dîncu este închisă sau trebuie să-şi găsească o plecare onorabilă, liderul PSD a răspuns: ‘Îmi doresc foarte mult ca şi eu, şi dumneavoastră, şi copiii noştri cu toţii să trăim într-o ţară normală unde se face o politică normală’.
‘Este normal să aşteptăm întâi şi întâi o părere a premierului. Eu un am avut o discuţie cu prim-ministrul. Era normal ca ministrul Apărării să aibă o discuţie în primul rând cu prim-ministrul. Dacă prim-ministrul consideră că trebuie schimbat un ministru din funcţie, vine în coaliţie unde avem această discuţie. (…) Un ministru trebuie să se pună de acord cu prim- ministrul pe comunicare, e un lucru normal. Sancţiunile nu le fac eu, acest lucru vine la propunerea prim-ministrului. Eu nu intru peste atribuţiile prim-ministrului. Cred că este normal să am o discuţie cu prim-ministrul, şi sigur că vă vom comunica’, a adăugat Ciolacu.
Întrebat dacă PSD îl mai susţine pe Vasile Dîncu pentru portofoliul Apărării, Marcel Ciolacu a răspuns că în primul rând doreşte să discute despre situaţie cu premierul Ciucă, iar apoi este firească discuţia şi în interiorul partidului cu privire la ministrul Apărării.
‘În momentul acesta vreau sa am o discuţie cu primul ministru. E cât de curând, mai mult ca sigur. ‘Nu-mi cereţi mie să-i iau din atribuţiile premierului, pentru că nu o să o fac. (…) După ce am o discuţie cu primul ministru, e normal să am o discuţie cu colegii mei din partid, pentru că nu eu singur l-am propus pe domnul Dîncu, şi aşa intrăm într-o normalitate’, a răspuns liderul PSD.
Marcel Ciolacu a mai menţionat că ‘premierul trebuie să transmită, pentru că el e decidentul când se schimbă un ministru’.
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a discutat, luni, cu ministrul Apărării, Vasile Dîncu la Palatul Victoria, una dintre temele abordate fiind ‘calibrarea comunicării publice’ la nivelul MApN în context guvernamental, a afirmat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru. Totodată, a precizat acesta, un alt subiect discutat a vizat reuniunea miniştrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles.
Săptămâna trecută, prim-ministrul – aflat într-o vizită în judeţul Argeş – a declarat că îl aşteaptă pe ministrul Apărării, Vasile Dîncu, să revină în ţară de la reuniunea ministerială a NATO pentru a avea ‘o discuţie foarte deschisă’ despre opinia acestuia cu privire la războiul din Ucraina.
‘Îl aştept pe domnul ministru să revină în ţară de la ministeriala NATO. Trebuie să avem o discuţie cât se poate de deschisă faţă de opinia dumnealui. Nu este opinia Guvernului şi atunci va trebui să tranşăm foarte clar acest aspect’, a declarat Nicolae Ciucă, într-o conferinţă de presă.
Vasile Dîncu a declarat pe 8 octombrie că negocierea reprezintă singura şansă pentru ca Rusia să facă pace cu Ucraina.
‘Războiul va mai continua, (…) singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă. (…) Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură, Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită să-şi asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică’, a declarat Dîncu, la postul Prima TV. AGERPRES / (A – autor: Cătălina Matei, editor: Marius Frăţilă)