Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că trebuie în continuare ‘o zonă de reglementare’ în energie, cu un preţ maximal, menţionând că nu este vinovat el şi PSD că ‘cineva a vândut toată energia pe anul acesta şi aproape 60% din energia pe anul viitor’.
‘Avem o inflaţie de aproape 15%, iar componenta principală de 75% din această inflaţie e din cauza preţului la energie. S-a venit în aprilie cu prima decizie şi am stopat creşterea de inflaţie. Mai mult, BNR a spus că dacă nu am fi făcut acest lucru am fi avut o inflaţie de 26%. Cred în continuare că trebuie să venim pe o zonă de reglementat, mai exact să găsim un preţ unic la energie din contractele pe care le are toată lumea şi zona casnică şi noncasnică şi IMM-uri şi zona industriei alimentare, de exemplu, dar şi marii consumatori. Chiar dacă în zona de mari consumatori sunt doar 26.000 de angajaţi, pe orizontală vorbim de peste 500.000 de oameni care deservesc marii consumatori, pentru că în acest moment sunt preţuri şi de 4,5, de 5, de 6 pe KW/h’, a explicat Ciolacu, la Parlament.
El a spus că statul român compensează preţurile, dar nu poate face acest lucru pentru ca unii să aibă profit de 3.000%.
‘Statul român compensează, dar eu nu sunt obligat, asta e o aberaţie, să compensez preţurile speculative. Statul român trebuie să compenseze o dată zona de populaţie casnică, mai ales zona vulnerabilă, ca să depăşim cu toţii cu bine această iarnă şi să compenseze anumite ramuri din economie prioritare, cum este industria alimentară, de exemplu sau IMM-urile, unde 99% este capital românesc, dar nu compensezi ca tu să ai un profit de 3.000%. Aşa ceva nu se întâmplă niciunde în lume. Şi atunci vii cu un preţ maximal şi menţii compensările exact cum au fost, dar nu poţi să compensezi între 1,3 şi 5, pentru că aş compensa ca stat un profit al cuiva sau al unui trader din banii noştri, de la toţi, o şmecherie, o tâmpenie creată din liberalizarea preţurilor, fiindcă până la urmă această liberalizare nu a dus la altceva decât a reinventat oamenii deştepţi’, a mai spus Ciolacu.
El a adăugat că este nevoie de un preţ maximal la energie.
‘Este un preţ maximal, piaţa scade, normal că scade şi preţul. Eu vorbesc cu dumneavoastră despre o decizie politică, ceea ce ţine, în Parlament, de modificările pe care le vom face după ce le convenim în coaliţie, legislaţia secundară nu e treaba noastră, e treaba ANRE-ului, dar sunt ferm convins că vor veni cu lămuriri. Nu sunt de vină eu şi PSD, să ne înţelegem încă o dată, că cineva a vândut toată energia pe anul acesta şi aproape 60% din energia pe anul viitor. (…) Totuşi, ministrul Energiei trebuia să vină cu toată această schemă’, a mai spus liderul PSD.
Ciolacu a susţinut că nu a primit niciun document pe această temă din partea ministrului Energiei.
‘Îmi cer scuze că trebuie să vă spun. Eu nu am citit o hârtie micuţă, A4, cu politica pe energie, de când este această criză de la ministru nu am primit aşa ceva’, a adăugat liderul PSD.
Potrivit lui Marcel Ciolacu, trebuie stabilit un preţ maximal la energie. El a menţionat că tot sistemul trebuie pus la punct prin amendamente.
‘Să terminăm odată cu circuit aberant şi al banilor şi al hârtiilor. În loc să simplificăm procedurile, până acum am reuşit să le complicăm’, a mai spus Ciolacu.
El a explicat că va rămâne baremul de 0,68 lei pe KW/h şi de 0,8 lei.
‘Dacă vrem să folosim fonduri europene pe la Comisia Europeană, mai ales fonduri europene din exerciţiul financiar trecut, avem disponibilitatea din partea Comisiei Europene, dar nu numai români, toate statele europene, să folosim pentru aceste compensări. Le putem folosi şi în zona de IMM-uri, dar şi în zona de consumator vulnerabil. Regulile la Comisia Europeană sunt: compensările la zona de consumatori vulnerabili se fac în funcţie de venit, nu de consum, aici va trebui găsită soluţia’, a mai adăugat Ciolacu.
‘Eu vreau ceva mult mai simplu, ceva predictibil pe o perioadă determinată, cum e normal, fiindcă nu poţi să intervii de acum tot timpul, e o situaţie de criză şi vii cu o situaţie pe perioada crizei, e normal. Venim cu bugetul predictibil pe anul viitor. În momentul acesta mi se pare că nu s-au terminat compensările la Ministerul Energiei de depus prin ANRE nici pe luna iulie sau august. Deci nu pot să creezi un buget, avem nevoie să ne încadrăm într-un anumit deficit bugetar datorită foştilor guvernamentali’, a mai explicat Ciolacu.