Preşedintele USR, Dacian Cioloş, le reproşează autorităţilor române că nu ar avea ‘nicio preocupare reală pentru aderarea la Spaţiul Schengen’, decât ‘declaraţii goale’ şi ‘victimizări puerile’.
‘Salut declaraţia fostului premier Cîţu, care, în vară, spunea că România poate adera în acest an la Spaţiul Schengen. A avut perfectă dreptate, numai că nu era vorba despre România. Croaţia o să ne-o ia foarte probabil înainte. Între timp, domnul Cîţu nu mai e premier, PSD conduce coaliţia de guvernare, iar domnul Iohannis este confortabil să lucreze cu un guvern format cu oameni care au participat activ la distrugerea justiţiei – unicul motiv pentru care România nu e astăzi în Schengen’, scrie Cioloş, pe Facebook.
El menţionează că, din punct de vedere tehnic, România este pregătită de aderare încă din 2011, dar că decizia este una politică şi trebuie luată în unanimitate de şefii de stat şi de guvern din Consiliul European. Potrivit lui Cioloş, din 2011 până în prezent acest lucru nu a fost posibil deoarece ‘România nu a convins toate statele membre că lupta împotriva corupţiei este una serioasă şi susţinută’, că face toate eforturile pentru a stopa traficul de bunuri şi persoane sau că luptă eficient împotriva crimei organizate.
‘Cei care vă vor spune că e o conspiraţie europeană, că sunt chestiuni ideologice sau că vor să ne înrobească străinii şi să ne ia Portul Constanţa nu doar că mint, dar o fac pe banii dumneavoastră. (…) După ce, în 2016, guvernul pe care l-am condus a făcut câţiva paşi care dădeau din nou o perspectivă tangibilă de aderare la Schengen, totul a fost distrus de Dragnea, de Tăriceanu şi de Grindeanu cu Ordonanţa 13 şi tot ce a urmat. Asta, după ce Ponta şi Antonescu au făcut acelaşi lucru în 2013, cu modificările la Codul Penal. Mi-ar fi ruşine, astăzi, să fiu în acelaşi guvern cu unii dintre aceşti oameni’, menţionează liderul USR.
El adaugă că ‘o mare de ruşine ar trebui să se aştearnă’ peste politica făcută de autorităţile de la Bucureşti, care ‘nu văd dincolo’ de malul Dâmboviţei.
‘Dincolo de declaraţii goale şi de victimizări puerile, nu văd nicio preocupare reală pentru aderarea la Spaţiul Schengen – pentru cetăţenii şi oamenii de afaceri români, care ar beneficia, astfel, în mod real de libertăţile de circulaţie aduse de apartenenţa la UE. Lupta anticorupţie a dispărut din agenda preşedintelui Iohannis şi din proiectele de reformă ale actualei coaliţii de guvernare’, scrie Cioloş.