Istoricul Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naţionale a României, afirmă că Regina Elisabeta a II-a a rămâne un simbol pentru lumea întreagă, fără să fi avut o putere politică.
‘Un personaj efectiv istoric, dat fiind că viaţa ei se întrepătrunde cu 70 de ani din istoria Marii Britanii, din istoria Europei, din istoria lumii occidentale. Pentru noi, ca atare are şi o rezonanţă particulară. Mă refer la noi, ca români, dată fiind înrudirea pe care o avea cu Regele Mihai şi la faptul că ultima vizită a Regelui Mihai în calitate de rege a fost la Londra la căsătoria Prinţesei Moştenitoare de atunci, Elisabeta. Şi dincolo de acest aspect subiectiv, Regina Elisabeta rămâne simbolul pe care, fără să aibă o putere politică, Elisabeta a II-a l-a reprezentat pentru lumea britanică şi, aş spune, dincolo de graniţele Marii Britanii pentru foarte mulţi dintre europeni şi pentru oameni din lumea întreagă care au admirat-o cum şi-a îndeplinit acest mandat simbolic de reprezentantă a unui popor: cu demnitate, cu moderaţie, cu prestanţă în egală măsură şi, se pare, cu mare eficienţă, pentru că până alaltăieri am văzut-o purtând discuţii viitoarea prim-ministră a Marii Britanii’, a declarat Cioroianu, joi, pentru AGERPRES.
Fostul ministru de Externe a arătat că, deşi moartea suveranei britanice vine într-un moment sensibil pentru europeni, ‘fiecare moment îşi creează proprii săi lideri, fiecare etapă istorică îşi crează proprii săi reprezentanţi’.
‘La conducerea Marii Britanii va veni un alt rege sau regină, cine ştie când în viitor, ceea ce contează este că fiecare lasă în urma sa un ecou de fapte, de idei, uneori de puncte nevralgice, pentru că Regina Elisabeta nu a fost scutită nici de contestaţii, cum e şi normal într-o societate democratică, dar emoţia care ne cuprinde pe toţi la moartea ei vorbeşte despre valoarea pe care a avut-o ca ocupantă a unui tron ilustru din lumea occidentală’, a adăugat Adrian Cioroianu.
Regina Elisabeta a II-a, cel mai faimos monarh din lume, a murit joi, la vârsta de 96 de ani, în Castelul Balmoral din Scoţia, alături de familia sa şi de fiul său, prinţul Charles, care i-a succedat automat.
”Regina a murit liniştită la Balmoral în această după-amiază. Regele şi regina consoartă vor rămâne la Balmoral în această seară şi se vor întoarce la Londra mâine”, a precizat Palatul Buckingham.
Drapelul britanic a fost coborât în bernă joi, la Palatul Buckingham – unde s-au strâns sute de persoane – în momentul anunţului morţii reginei Elisabeta a II-a.