Primarul Ciprian Ciucu propune implicarea mediului de afaceri în iniţierea de Planuri Urbanistice Zonale în Sectorul 6, dar în condiţiile stabilite de autoritatea locală.
El a precizat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că PUZ-ul va fi atribuit direct către o firmă de consultanţă.
‘După aceea, pentru că vrem să fim parteneri cu cei care dezvoltă în Sectorul 6, îi chem să lucreze împreună cu noi la PUZ-uri. (…) Propun să implicăm mediul de afaceri care să iniţieze PUZ-uri, dar în condiţiile Primăriei Sectorului 6, de aceea, vom forma la nivelul Consiliului Local al Sectorului 6 o comisie specială formată din consilieri locali care vor face, cu asistenţă de specialitate, un regulament şi vor stabili nişte criterii generale de atribuire şi rolul principal al acestei comisii (…) va fi ca, pe baza regulamentului pe care ei îl vor face, să selecteze o comisie de experţi, (…) care să fie urbanişti, arhitecţi, oameni cu probitate morală, incoruptibili şi care vor gira cu credibilitatea lor că sunt interesaţi de dezvoltare ca la carte şi nu de dezvoltare haotică’, a declarat Ciucu.
Potrivit primarului, aceşti experţi vor selecta propunerile care vin din partea dezvoltatorilor.
‘Va urma etapa de fundamentare, în care vom avea studii de urbanism, de morfologie urbană, utilizarea terenurilor, cadru natural şi peisaj urban, tipuri de proprietate, plan de acţiune şi studii de specialitate. (…) Aici va rezulta o primă variantă, care deja va intra în dezbatere, nu se va face nimic pe ascuns, (…) vom consulta populaţia, vom consulta fiecare om din zonă şi vom corecta, dacă ceva nu este în regulă cu această primă versiune a documentului, îl vom corecta şi îl vom îmbunătăţi. După consultare, vom avea direcţia de dezvoltare pe acea zonă, ea va fi cuprinsă în masterplan, după care va intra pe etapa de reglementare pentru a primi toate avizele’, a explicat Ciprian Ciucu.
El a menţionat că, ulterior, PUZ-ul va fi transmis Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) pentru aprobare.
‘Cred că dezvoltarea nu poate fi oprită într-un oraş ca Bucureştiul, dar nici nu se mai poate continua ca până acum. Am trecut de etapa în care autoritatea locală e doar reactivă’, a subliniat Ciucu.
Primarul a completat că va fi găsită o formulă de colaborare legală prin care dezvoltatorii să-şi asume şi echiparea edilitară şi construirea unor obiective de tipul şcolilor, transmiţându-le acestora să nu-şi externalizeze costurile către Primărie.
‘Dezvoltatorii vând, aglomerează zone, fac profit, apoi cumpărătorii de bună credinţă vin la Primărie ca să le facă şcoli, creşe, grădiniţe, drumuri, spitale, să le tragă utilităţi şi aşa mai departe. Bugetul de investiţii al Primăriei nu ţine pasul nici pe departe cu bugetele cumulate ale dezvoltatorilor şi nu se poate ca unii doar să facă profit, după care să externalizeze costuri şi responsabilităţi către Primărie’, a afirmat Ciprian Ciucu.
În opinia sa, suspendarea PUZ-urilor coordonatoare pentru Sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6 de către CGMB reprezintă o oportunitate pentru introducerea de practici de urbanism ‘ca la carte’.
‘Pe de o parte, ne semnalează că avem o mare problemă cu dezvoltarea necoordonată, pe de altă parte ne forţează să găsim soluţii’, a indicat primarul Sectorului 6.