Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a efectuat, marţi, o vizită de lucru la Helsinki, contextul principal al acestui demers fiind cererea de aderare a Finlandei la NATO.
‘România susţine aderarea Finlandei şi Suediei la NATO. Mai puternici împreună. Aderarea Finlandei la NATO va întări alianţa şi mai mult. România susţine pe deplin aderarea Finlandei la NATO. Decizia Finlandei demonstrează, încă o dată, importanţa Alianţei şi rolului decisiv în asigurarea păcii şi securităţii, mai ales în contextul actual al agresiunii Rusiei în Ucraina’, a declarat preşedintele Senatului, Florin Cîţu, în cadrul întrevederii cu preşedintele Parlamentului Republicii Finlanda, Matti Vanhanen, potrivit unui comunicat al Senatului transmis, miercuri, AGERPRES.
Programul vizitei a inclus întrevederi cu preşedintele Parlamentului finlandez, Matti Vanhanen, şi reprezentanţi ai conducerii partidelor parlamentare şi comisiilor de politică externă şi apărare, iar la nivelul Executivului – cu prim-ministrul Sanna Marin, precum şi reprezentanţi ai ministerului Apărării şi de Externe.
În cadrul dialogului cu oficialii finlandezi, Cîţu a exprimat sprijinul deplin pentru candidatura Finlandei la NATO, ‘acest lucru putând contribui la o Alianţă mai puternică, înrădăcinată în valori şi principii comune’.
Potrivit comunicatului, Cîţu a apreciat ‘decizia istorică a Finlandei, care demonstrează, încă o dată, importanţa Alianţei şi rolul său decisiv în asigurarea păcii şi securităţii în zona euro-atlantică, inclusiv în contextul actual de securitate marcat de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei’.
Florin Cîţu a arătat că ‘România se bazează pe sprijinul Finlandei şi Suediei pentru o poziţie consolidată, coerentă şi unitară pe Flancul Estic de la Marea Neagră până la Marea Baltică’.
Totodată, preşedintele Senatului României a arătat interesul pentru structurarea cooperării bilaterale pe teme de interes comun, cum ar fi educaţia, economia, cultura, securitatea cibernetică, digitalizarea, cercetarea şi tehnologiile verzi.
În ceea ce priveşte agenda europeană, Cîţu a subliniat importanţa promovării, în continuare, a unei abordări bazate pe unitate, solidaritate şi convergenţă, astfel încât să fie depăşite provocările actuale şi în scopul consolidării proiectului european în viitor, România dorind să contribuie activ la acest demers.
A subliniat importanţa, mai ales în contextul actual, marcat atât de pandemia COVID-19, dar şi de provocări considerabile de securitate, a asigurării unui proces rapid şi durabil de redresare a economiilor celor două ţări.
‘România susţine obiectivele ambiţioase formulate la nivelul UE în ceea ce priveşte tranziţia digitală, fiind necesar ca acest proces, care va implica eforturi şi reforme considerabile în toate sectoarele economice, să se bazeze pe soluţii echilibrate şi echitabile, care să conducă la dezvoltarea economică a ţărilor noastre şi să nu adâncească diferenţele dintre noi’, conform comunicatului.