Guvernul a aprobat, miercuri, memorandumul pentru proiectul ‘România Educată’, urmând ca până la 1 august să fie creat un grup interministerial coordonat de premier, al cărui vicepreşedinte va fi ministrul Educaţiei.
‘În şedinţa de Guvern de astăzi am aprobat memorandumul pentru proiectul ‘România Educată’ un proiect al preşedintelui Klaus Iohannis. Cred că nu este niciun fel de surpriză că este nevoie de reformă în sistemul de educaţie din România, iar acest program, ‘România educată’, este un program care a fost dezbătut în spaţiul public şi a fost prezentat în ultima perioadă şi a venit momentul să-l implementăm. Ştiţi foarte bine că nu mă dau la o parte când e vorba de reforme, de aceea, astăzi, în şedinţa de Guvern, ne-am asumat şi această reformă în ceea ce priveşte educaţia’, a declarat premierul Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.
El a precizat că proiectul va fi finanţat de la bugetul de stat, dar şi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
‘Acolo, ştiţi foarte bine, sunt alocate aproape 3,6 miliarde de euro. Sunt mai multe domenii prioritare în ‘România Educată’: cariera didactică, management şi guvernanţă, finanţarea sistemului de învăţământ preuniversitar, structura sistemului de învăţământ, curiculum şi evaluarea centrată pe rezultate, educaţia incluzivă şi de calitate pentru toţi copiii, alfabetizarea funcţională’, a arătat Cîţu.
Potrivit prim-ministrului, până la 1 august se va crea grupul interministerial care va monitoriza proiectul, iar până la 10 septembrie se propune adoptarea unei hotărâri de Guvern privind aprobarea planului de acţiune cu termene şi responsabilităţi pentru implementarea proiectului. Până la 1 octombrie, urmează să se elaboreze pachetul legislativ care să asigure implementarea proiectului ‘România Educată’ ‘, a completat Cîţu.