Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat, vineri, referitor la proiectul privind comunicaţiile electronice, că a primit toate avizele, inclusiv de la CSAT, proiectul fiind necesar pentru demararea licitaţiilor 5G.
‘Este Codul comunicaţiilor şi este la componenta care se uită la securitate naţională. Dacă acolo există diferenţe cu Codul de procedură penală, bineînţeles că ele pot fi îndreptate. Varianta a fost avizată de CSAT’, a afirmat Cîţu, întrebat în legătură cu proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul comunicaţiilor electronice care ar permite interceptarea conversaţiilor de pe WhatsApp, Telegram şi Signal.
Liderul PNL a mai spus că este nevoie de acest proiect pentru a demara licitaţiile 5G şi că el poate fi modificat dacă există diferenţe cu Codul de procedură penală.
‘Este nevoie de acest proiect de lege pentru a demara licitaţiile 5G, toate avizele au fost primite, inclusiv avizul CSAT care este foarte important, în Parlamentul României. Dacă în comisii se descoperă că există diferenţe faţă de Codul de procedură penală, acestea vor fi corectate. Nu sunt specialist, vom merge la comisia de specialitate. Pentru mine este foarte important să avem avizul CSAT şi să avem toată procedura respectată. Rolul Parlamentului este de a se asigura că este un proiect constituţional şi respectă legislaţia în vigoare’, a adăugat Cîţu.
Alianţa pentru Unirea Românilor a cerut, vineri, senatorilor să nu voteze proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul comunicaţiilor electronice care ar permite interceptarea conversaţiilor de pe WhatsApp, Telegram şi Signal.
‘Alianţa pentru Unirea Românilor, singurul partid care a votat împotriva interceptării conversaţiilor de pe Whatsapp, Telegram şi Signal, cere senatorilor să nu voteze proiectul de lege promovat de Florin Cîţu’, se arată într-un comunicat de presă al partidului transmis vineri AGERPRES.
Proiectul a fost iniţiat de Guvernul condus de Florin Cîţu.
Marţi, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul comunicaţiilor electronice şi pentru stabilirea unor măsuri de facilitare a dezvoltării reţelelor de comunicaţii electronice a fost adoptat cu 256 de voturi ‘pentru’, 34 ‘împotrivă’ şi şapte abţineri, de Camera Deputaţilor, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată. Proiectul va merge la Senat, care este for decizional.
Potrivit raportului comisiilor parlamentare de specialitate, proiectul de lege are ca obiect de reglementare asigurarea transpunerii în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2018/1972 a Parlamentului European şi a Consiliului din 11 decembrie 2018 de instituire a Codului european al comunicaţiilor electronice, act legislativ prin care au fost reţinute într-un singur document toate directivele din domeniul comunicaţiilor electronice.