Reforma sistemului de pensii trebuie să fie bazată pe sustenabilitate şi contributivitate, astfel încât deficitul să nu crească, a declarat, luni, liderul PNL, Florin Cîţu.
‘Acea limită în PNRR ia în calcul o reformă a sistemului de pensii, bazată pe sustenabilitate şi pe contributivitate. Pe noi ne interesează şi deficitul la pensii să nu crească, pentru că până la urmă ne furăm căciula. Pe de o parte creştem pensia, dar pe de altă parte creştem deficitul. Trebuie să fie totul făcut sustenabil, ca să putem să creştem pensiile, să le plătim în anii următori’, a precizat Cîţu.
El a adăugat că şi-a exprimat, în cadrul partidului, o îngrijorare faţă de dinamica actuală în buget în ceea ce priveşte creşterea pensiilor, context în care s-ar atinge ‘foarte rapid’ limita de 9,4% din PIB.
‘Am vorbit de o îngrijorare, am făcut un calcul rapid cu ceea ce am agreat noi, pachet social, pe partea de pensii şi ceea ce avem acum în dinamică, în buget, am atinge foarte rapid acea limită de 9,4% din PIB şi atunci trebuie să fim foarte atenţi’, a afirmat Cîţu.
Liderul liberal a mai precizat că reformele care s-au făcut în ultimii doi ani ar trebui să rămână, iar dacă există alte viziuni, acestea ar trebui discutate cu Comisia Europeană, cu românii, pentru a vedea dacă pot fi implementate.
‘De unde ar putea veni aceşti bani? (de susţinere a creşterii pensiilor – n.r.) Peste guvernare nu ne băgăm, mă uit, din punct de vedere al PNL, ca ceea ce s-a câştigat prin reformele pe care le-am făcut în aceşti doi ani de zile şi au demonstrat că sunt benefice pentru români să rămână. În acelaşi timp, dacă există alte viziuni, ele trebuie discutate cu Comisia Europeană, cu românii, să vedem dacă ele pot fi implementate’, a menţionat Cîţu.
Precizările lui Cîţu au survenit unei întrebări privind îngrijorarea pe care a transmis-o în partid faţă de impactul pe care l-ar avea creşterea pensiei minime.