Fostul premier Florin Cîțu a semnat un proiect de lege prin care vrea să interzică în totalitate exportul animalelor vii în țările din afara UE, care reprezintă 60% din totalul exporturilor din acest sector. Măsura, care invocă bunăstarea animalelor, va dezechilibra și mai tare balanța comercială și va afecta, în mod direct, atât crescătorii de ovine, cât și crescătorii de bovine din țara noastră, scrie national.ro.
Proiectul înregistrat la Senat (B849/2022), inițiativă legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.205/2004 privind protecţia animalelor şi de abrogare a Legii nr.150/2020 privind protecţia animalelor destinate exportului în ţări terţe, propune ca exportul de animale vii să fie interzis, pentru animalele cu vârstă mai mică de 3 luni, începând cu 1 ianuarie 2024, și total, începând cu luna mai a anului 2025.
Propunerea legislativă privind interzicerea exporturilor de animale vii a fost semnată de senatorul PNL, Florin Cîţu (fost premier în Guvernul României), de senatorul REPER Ion-Dragoş Popescu și de senatorul PNL Ion-Marcel Vela (fost ministru de Interne).
Vă reamintim că proiectul legislativ a fost lansat în dezbatere publică de către parlamentari ai partidului inițiat de Dacian Cioloș, REPER. Aceștia au lucrat la actul normativ împreună cu Gabriel Păun, președintele Animals International și Agent Green. Păun a fost consilier onorific al fostului premier Florin Cîțu, cât acesta s-a aflat în funcție la Palatul Victoria, scrie agrointel.ro.
În urma unei dezbateri publice organizate în Parlamentul României, senatorul REPER Ion-Dragoș Popescu a depus inițiativa legislativă privind interzicerea exporturilor, acest proiect de lege fiind susținut prin semnătură de către parlamentarii PNL Florin Cîțu și Marcel Vela.
Ion-Dragoș Popescu, prim-inițiatorul proiectului, a fost ales senator de Dâmbovița pe listele USR-PLUS, fiind, din iunie 2022, membru al REPER, partid fără grup parlamentar.
Articolul Cîțu și parlamentari ai PNL vor să interzică exportul animalelor vii în țările din afara UE, care reprezintă 60% din totalul exporturilor din acest sector apare prima dată în Ecopolitic.