Guvernul va analiza, miercuri, un memorandum privind aprobarea unei scheme de ajutor de stat pentru operatorii care investesc în turismul balnear, a anunţat, miercuri, premierul Nicolae Ciucă.
‘Un document important care se adresează mediului de afaceri este memorandumul de la Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, un memorandum prin care să aprobăm o schemă de ajutor de stat ce vine să susţină operatorii care investesc în turismul balnear’, a declarat Ciucă, la începutul şedinţei de Guvern.
El a menţionat că măsura vizează angajamentul de a face ca turismul românesc să crească în valoare, ţinând cont de potenţialul pe care îl are.
Potrivit premierului, în acest moment, eficienţa activităţii în turism este foarte redusă, pentru că ‘s-a investit otova’.
‘Am discutat cu reprezentanţii HoReCa, cu toţi cei care desfăşoară activităţi specifice în turismul din România. În acest moment, eficienţa activităţii este una foarte redusă, pentru că, într-adevăr, turismul poate să aibă o contribuţie la Produsul Intern Brut până la aproape 10%. S-a investit, aş putea spune, otova în acest domeniu. Am discutat cu mediul de business din turism şi cu antreprenorii, cu toţi cei care au afaceri în acest domeniu sau desfăşoară activităţi specifice şi am căzut de comun acord că ar fi foarte nimerit ca, la nivelul Guvernului, desigur, împreună cu domeniul turismului, să identificăm câte un obiectiv turistic: turismul montan, turismul balnear, turismul în Delta Dunării sau în orice altă zonă cu potenţial şi acelea să le finanţăm de la nivelul bugetului de stat, să fie proiecte-pilot, modele care ulterior să genereze scheme de replicare în celelalte locaţii cu potenţial turistic’, a menţionat Nicolae Ciucă.
Ministrul Turismului, Constantin Daniel Cadariu, a subliniat că există obligaţia asumată de către coaliţie, atunci când s-a formulat programul de guvernare, pentru instituirea unei scheme de minimis pentru o perioadă de 10 ani, pentru a susţine turismul balnear din România.
Potrivit lui Cadariu, acest sector este, din păcate, ‘cel mai rămas în urmă’, iar această schemă vine în completarea Hotărârii de Guvern adoptate lunile trecute privind planul de investiţii al ministerului.
Conform ministrului, acest plan are două direcţii principale: domeniile schiabile şi turismul balnear.
‘Pornim de la o realitate şi anume faptul că România este pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte resursele minerale cu calităţi terapeutice şi avem peste 100 de localităţi în România care deţin astfel de resurse. Din păcate, avem până în momentul de faţă doar 33 de staţiuni balneare şi atunci, prin acel plan de investiţii, vom stimula şi înfiinţarea de staţiuni balneare noi, rămânând ca operatorii privaţi să poată fi sprijiniţi în investiţiile din activitatea lor. De altfel, va fi singura schemă de minimis destinată investiţiilor în turism pentru privaţi, întrucât nici din PNRR, nici din fondurile structurale 2021 – 2027 nu există astfel de posibilităţi’, a explicat ministrul.