Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că Executivul va operaţionaliza, în şedinţa de miercuri, schema de ajutor pentru operatorii economici de transport rutier şi de mărfuri şi va discuta despre scutirea temporară de la plata impozitului şi a taxelor pentru majorarea voluntară a salariului minim cu 200 de lei.
‘În şedinţa de Guvern de astăzi vom continua să luăm deciziile necesare pentru a putea să finalizăm toate aspectele specifice aplicării pachetului ‘Sprijin pentru România’ şi în felul acesta vom operaţionaliza schema de ajutor de stat prin care oferim sprijin operatorilor economici de transport rutier şi de mărfuri şi, de asemenea, vom discuta acele aspecte referitoare la facilitarea temporară a scutirii de plata impozitului şi a taxelor pentru majorarea voluntară a salariului minim cu 200 de lei’, a spus premierul, în debutul şedinţei de Guvern.
El le-a cerut miniştrilor ca nu mai târziu de sfârşitul lunii mai să fie elaborate toate documentele necesare şi să fie luate toate deciziile asumate pentru a fi asigurată coerenţa şi dinamica PNRR.
Guvernul urmează aprobe în şedinţa de miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, cadrul legal pentru implementarea măsurii prevăzute în pachetul ‘Sprijin pentru România’ în baza căreia angajatorii pot majora voluntar nivelul salariului de bază lunar brut cu suma de 200 lei, respectiv de la 2.550 lei la 2.750 lei, pentru salariaţii care desfăşoară activitate în baza contractelor individuale de muncă.
Un alt proiect de hotărâre aflat pe agenda reuniunii guvernamentale vizează instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea creşterii preţului la combustibil pentru alimentarea motoarelor ca urmare a conflictului armat din Ucraina.
‘Scopul proiectului îl constituie instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea întreprinderilor afectate de criză, prin atenuarea efectelor economice generate de conflictul armat din Ucraina. Schema de ajutor de stat propusă nu are aplicabilitate asupra întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul prelucrării şi comercializării de produse agricole. Măsura identificată şi propusă constă în compensarea cu suma de 50 bani pe litrul de combustibil achiziţionat, fără a depăşi echivalentul în lei a 400.000 de euro per întreprindere şi se aplică operatorilor de transport rutier de mărfuri sau persoane’, se arată în expunerea de motive.