Premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a declarat, marţi, cu privire la suspendarea angajărilor la stat începând cu 1 iulie, că acolo unde există proceduri în derulare pentru angajări, îşi urmează cursul chiar dacă se depăşeşte această dată.
‘Decizia s-a luat aseară, iar acolo unde procedurile sunt în derulare, ele îşi urmează cursul, (…) chiar dacă trec de 1 iulie. Atât timp cât procedurile au început, nu putem să întrerupem procedurile’, a spus Ciucă, după ce a participat la simpozionul ‘PNL între prima şi a doua modernizare a României: 147 de ani de liberalism’, organizat la Biblioteca Centrală Universitară.
El a afirmat că în această perioadă nu urmează să se discute despre reforma administraţiei.
‘În această perioadă nu urmează să discutăm problema unei reforme administrative, atât timp cât în momentul de faţă Guvernul este angajat în gestionarea unei situaţii de criză, iar în aceste condiţii avem nevoie de stabilitate’, a mai spus premierul.
Ciucă a precizat că primele măsuri din pachetul ‘Sprijin pentru România’ sunt peste 90% închise.
Întrebat dacă noile măsuri propuse de coaliţie sunt primele în contextul unei crize economice, el a răspuns: ‘Sunt măsuri prin care dorim să asigurăm atât echilibru economic, cât şi stabilitate’.
Coaliţia de guvernare a decis, luni, lansarea unui nou pachet de măsuri sociale şi economice ‘Sprijin pentru România’, în valoare de 1,1 miliarde euro. Este vorba de: amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetăţenii şi companiile care se confruntă cu dificultăţi financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă; acordarea unui sfert din diferenţa de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariaţi din sistemul public; acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toţi pensionarii cu pensii sub 2.000 lei.
Măsurile vor fi aplicate la data de 1 iulie.
Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală şi respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel: diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puţin 10%, cu excepţia celor cu investiţiile, salariile, pensiile, asistenţa socială; suspendarea angajărilor la stat; creşterea colectării veniturilor la bugetul general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei; accelerarea absorbţiei fondurilor europene din cadrul programelor operaţionale şi al PNRR.