Partidul Naţional Liberal de astăzi continuă efortul de dezvoltare şi modernizare a României, iar dezvoltarea şi solidaritatea cu cei mai vulnerabili trebuie să fie cuvintele-cheie, a declarat, marţi, preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă.
‘În calitate de preşedinte al Partidului Naţional Liberal sunt conştient de problemele privind încrederea în politică şi politicieni din partea unei părţi a societăţii româneşti. Cu atât mai mult apreciez că, astăzi, suntem împreună, întrucât vom discuta o temă care va suscita idei interesante şi utile pentru dezbaterea publică şi pentru Partidul Naţional Liberal. (…) După 1989, Partidul Naţional Liberal, alături de toate forţele democratice a readus România în comunitatea euro-atlantică, iar Partidul Naţional Liberal de astăzi continuă efortul de dezvoltare şi modernizare a României’, a afirmat Ciucă, la simpozionul ‘PNL între prima şi a doua modernizare a României: 147 de ani de liberalism’, organizat la Biblioteca Centrală Universitară.
El a spus că trebuie aflat ce este necesar a fi ‘recuperat, valorizat şi întărit din vechea acţiune politică şi de guvernare a Partidului Naţional Liberal în opera sa de întemeiere şi modernizare a României’.
‘Consider că sunt teme ale Partidului Naţional Liberal cu mare relevanţă pentru zilele noastre. Spre exemplu, o constantă a politicii PNL istoric a fost continuarea cu tenacitate a dezvoltării şi modernizării ţării, dar tot timpul cu atenţie către coeziunea socială. PNL a promovat marile reforme sociale: reforma agrară, emanciparea ţărănimii, reforma electorală, crearea de cooperative, bănci populare, case rurale pentru înlesnirea accesului ţăranilor la credite, alfabetizarea. Şi astăzi dezvoltarea şi solidaritatea cu cei mai vulnerabili trebuie să fie cuvintele-cheie, cu atât mai mult cu cât ne confruntăm cu o criză globală şi cu războiul declanşat de invazia forţelor armatei ruse în Ucraina’, a adăugat liderul liberal.
Potrivit lui Ciucă, ‘un alt secret al succesului înaintaşilor liberali a fost profesionalizarea politicii’.
‘În 1911, Vintilă Brătianu a înfiinţat Cercul de studii liberale. Politicile publice de consolidare a României întregite au fost gândite în acest cadru. Fiecare nouă guvernare liberală adăuga şi perfecţiona în aceeaşi direcţie ceea ce făcuseră deja celelalte guvernări liberale. De aici şi vocaţia de constructori a liberalilor. Direcţiile generale erau corect şi profesionist stabilite.
Vechiul Cerc de studii liberale ne poate fi, aşadar, o bună sursă de inspiraţie în dorinţa de a aduce mai multă expertiză academică şi profesională în politică’, a evidenţiat premierul.
El a pledat pentru întărirea departamentelor de specialitate din PNL, astfel încât acestea să devină ‘mai efervescente’, iar activitatea lor să se concretizeze în demersuri politice de continuare a dezvoltării ţării.
‘Aşa putem asigura un suport profesionist pentru politicile de guvernare şi pentru programele viitoare. Aceasta presupune o racordare mai profundă şi o participare activă a Partidului Naţional Liberal la marile dezbateri privind viitorul României şi al Europei. Profesionalizarea politicii şi a actului de guvernare prin apelul direct la elitele profesionale şi academice este parte din acest demers de recâştigare a încrederii. Evident că nimeni nu se aşteaptă la minuni peste noapte. Dar, pasul făcut astăzi este important şi de bun augur’, a mai spus preşedintele PNL.