Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a subliniat, luni, la conferinţa „National Security Dialogue” desfăşurată în Elveţia, la Vevey, necesitatea unei politici pe termen lung şi predictibile a SUA pentru Marea Neagră pentru a o menţine „liberă” şi „deschisă”, scrie Agerpres.
„Avem nevoie de o strategie americană pe termen lung şi predictibilă în Marea Neagră pentru a menţine o Mare Neagră liberă şi deschisă. Este în interesul Europei şi în interesul SUA. În ceea ce mă priveşte, pot să vă spun un singur lucru – puteţi conta pe România în viitor. Vom rezista aici împreună cu voi”, a afirmat Ciucă, în alocuţiunea dedicată libertăţii de navigaţie.
Potrivit unui comunicat al Senatului, conferinţa „National Security Dialogue” a fost organizată de Pepperdine University şi The Heritage Foundation din SUA şi a reunit oficiali şi experţi din toată lumea pentru a discuta cele mai importante teme pentru securitatea la nivel mondial.
Ciucă a adus în atenţie importanţa strategică a Mării Negre din perspectiva conectivităţii, resurselor energetice, securităţii alimentare.
„Vreau să pledez în faţa dumneavoastră pentru o Mare Neagră liberă şi deschisă. Marea Neagră înseamnă, în primul rând, conectivitate, este locul în care se intersectează rutele comerciale de la Marea Baltică la Marea Mediterană sau rutele din Asia Centrală către Europa. Cunoaşteţi cu toţii Iniţiativa celor 3 Mări, puternic susţinută de SUA, sau Coridorul Mijlociu ce leagă Asia Centrală de Europa. Marea Neagră înseamnă legătura cu Orientul Mijlociu, Balcanii, dar Marea Neagră înseamnă şi multe rute energetice care leagă petrolul din Kazahstan şi Rusia sau gazul din Rusia şi Azerbaidjan de Europa”, a menţionat preşedintele Senatului.
El a arătat că Marea Neagră deţine şi resurse proprii de gaze, subliniind că, din 2027, datorită exploatărilor de gaze naturale din zonă, România va deveni cel mai mare producător în domeniu din UE.
„Acest fapt va contribui la creşterea independenţei energetice a statelor din regiune. O ţară ca Republica Moldova, dependentă de gazele ruseşti, poate, în sfârşit, să nu mai fie supusă şantajului din partea Federaţiei Ruse. Un alt aspect deosebit de important pentru securitatea şi stabilitatea la nivel global este cel al securităţii alimentare, spre exemplu, ţările din regiunea Mării Negre fiind mari producătoare de grâu şi floarea soarelui”, a adăugat Ciucă.
Nicolae Ciucă a dat ca exemplu Egiptul, o ţară vitală pentru securitatea Orientului Mijlociu, care importă cele mai mari cantităţi de grâu din ţările regiunii Mării Negre, România fiind unul dintre exportatorii importanţi pentru Cairo.
Potrivit comunicatului, „o afectare a lanţului de aprovizionare cu cereale poate genera instabilitate socială şi politică în ţările Africii sau Orientului Mijlociu.
„Rusia transformă hrana într-o armă pentru a decredibiliza Occidentul şi a provoca instabilitate la nivel mondial”, a susţinut Ciucă.
Conform acestuia, „o încheiere a conflictului pe actuala linie de contact va face ca Rusia să menţină sub ocupaţie Crimeea şi să continue să aibă un comportament agresiv în domeniul naval pentru a afecta comerţul, conectivitatea, exploatările resurselor energetice”.
„Marea Neagră are un loc aparte în gândirea strategică rusă, fiind o platformă pentru promovarea intereselor sale strategice în Orientul Mijlociu, Mediterana de Est şi Nordul Africii”, iar pentru Rusia „conflictul din Ucraina nu este unul interstatal sau regional, ci este unul prin care încearcă să reconfigureze arhitectura de securitate la nivel mondial”, a completat Nicolae Ciucă.
El a mai subliniat că suportul pentru Ucraina trebuie să continue şi să crească pentru a împiedica o victorie a Rusiei ce poate avea consecinţe nu doar asupra securităţii Flancului estic al NATO, ci şi la nivel mondial.
„Schimbarea graniţelor prin forţă, proliferarea armamentului nuclear drept unic exponent pentru a descuraja o agresiune, o alianţă mult mai agresivă a forţelor autocrate vor caracteriza arena internaţională în cazul în care Rusia va reuşi să îşi impună voinţa prin forţă în Ucraina”, se mai arată în comunicatul citat.
Articolul Ciucă: Este necesară o strategie americană pe termen lung în Marea Neagră pentru a o menţine liberă şi deschisă apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro