Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat, marţi, că actuala coaliţie de guvernare are ca obiectiv alocarea, anul viitor, pentru Cercetare a 1% din PIB, făcând apel la specialişti să dezvolte proiecte care să pună în valoare potenţialul şi oportunităţile pe care ţara noastră le are în domeniu.
El a participat, la Palatul Victoria, la ceremonia de semnare a contractelor de finanţare destinate sprijinirii sistemului naţional de cercetare-dezvoltare prin atragerea de resursă umană înalt specializată din străinătate, inclusiv din diaspora ştiinţifică.
‘Semnăm contracte în valoare de 117 milioane de euro, bani care sunt destinaţi cercetătorilor români din diaspora, care vor lucra foarte îndeaproape sau în anumite proiecte, nemijlocit, cu universităţile, cu institutele din ţara noastră. Faptul că reuşim astăzi să semnăm aceste contracte, care reprezintă aproximativ 70% din suma totală pe care noi am prevăzut-o în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru a sprijini cercetătorii români din diaspora, reprezintă dovada faptului că la nivelul Guvernului, dincolo de angajamentele asumate, dincolo de mesaje, dincolo de vorbe, iată că reuşim să concretizăm ceea ce ne-am propus pentru a pune cu adevărat în valoare cercetarea românească. (…) Am dorit ca prin aceste măsuri pe care le luăm să facem în aşa fel încât să dăm speranţa celor care lucrează în acest domeniu că avem posibilitatea să ne aliniem la tot ceea ce a însemnat progresul şi dinamica în cercetare, în evoluţia tehnologică şi nu am pierdut orice şansă şi orice speranţă’, a afirmat Ciucă.
Potrivit acestuia, alocările pentru domeniul cercetării vor continua să crească.
‘Nu am vrut să rămânem doar la vorbe, pentru că vorbim de finanţare, vorbim de bani. Anul acesta am sporit, am mărit bugetul pentru cercetare şi inovare cu 70%. Aveam posibilitatea să alocăm mai mulţi bani, dar, din discuţiile pe care le-am avut la minister, (…) am înţeles că alocarea nu are acoperire, nu poate să fie acoperită şi cheltuită astfel încât să putem să avem un randament. Şi, atunci, am luat-o treptat. Am mers pe acest 70% şi ne-am propus şi este un obiectiv ca anul viitor cercetarea din România să beneficieze de un procent de 1% din PIB. Dar, asta înseamnă că, alături de structurile Ministerului Cercetării, să avem şi angajamentul şi participarea dumneavoastră a tuturor celor care vă desfăşuraţi activitatea în acest domeniu, astfel încât banii să fie direcţionaţi către scopuri şi obiective care să pună în valoare, aşa cum spuneam, potenţialul şi oportunităţile pe care ţara noastră le are’, a explicat Nicolae Ciucă.
Cele 117 milioane de euro alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru a susţine cercetarea românească din diaspora vizează 83 de contracte de finanţare. Beneficiarii sunt universităţile, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, institutele Academiei Române, dar şi alte organizaţii componente ale Sistemului naţional de cercetare-dezvoltare.