Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, a declarat joi că fondurile pentru relansarea Institutului ‘Cantacuzino’ au drept sursă cele două procente din PIB alocate anual Apărării.
‘Din cele două procente alocate anual Apărării conform acordului politic naţional (…) am găsit fonduri pentru relansarea activităţii Institutului, am găsit fonduri pentru cercetare şi în contextul actual, pentru implicarea specialiştilor de aici în lupta împotriva pandemiei care ne-a afectat atât de mult vieţile’, a arătat ministrul, la evenimentul de celebrare a 100 de ani de la înfiinţarea instituţiei medico-militare.
El a spus că, în ceea ce priveşte relansarea activităţii institutului, cea mai dificilă etapă a fost cea a refacerii schemei de personal.
‘Am reuşit, într-o scurtă perioadă de timp, să oprim declinul institutului şi să ne ocupăm de identificarea metodelor prin care să relansăm dezvoltarea sa, pentru a relua activităţile de cercetare şi de realizare a produselor pentru care acesta era renumit’, a subliniat Ciucă.
Preşedintele Klaus Iohannis a decorat, Institutul ‘Cantacuzino’ cu Ordinul ‘Meritul Sanitar’ în grad de Mare Ofiţer, cu ocazia centenarului.
‘Înalta distincţie pe care aţi acordat-o ne onorează, dar ne şi motivează să continuăm şi să ducem la bun sfârşit ceea ce am început, să transformăm ‘Cantacuzino’ într-o poveste de succes pentru români. Le vom acorda tot sprijinul financiar şi decizional pentru a relua, în perioada următoare, producţia de vaccin tetanic şi gripal, dar şi a mult-aşteptatului Polidin’, a spus Nicolae Ciucă.
Institutul ‘Cantacuzino’ a fost înfiinţat la 1 aprilie 1921, prin Înaltul Decret emis de Regele Ferdinand I, sub denumirea de Institutul de Seruri şi Vaccinuri ‘Dr. I. Cantacuzino’.