Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că Guvernul va aproba, în şedinţa de joi, o ordonanţă de urgenţă prin care va creşte accesul la finanţare europeană al producătorilor agricoli şi al celor care îşi desfăşoară activitatea în industria alimentară.
‘Aprobăm o ordonanţă de urgenţă, astăzi, care nu face altceva decât să asigure cadrul legal pentru a creşte până la 2,8 miliarde de euro absorbţia fondurilor europene. Sunt bani care vor fi valorificaţi prin instrumentul de redresare al Uniunii Europene, complementar celorlalte mecanisme europene de sprijin pentru agricultură şi, practic, din discuţiile pe care le-am avut şi cu care am fost de acord, nu facem altceva decât să creştem accesul la finanţare al producătorilor agricoli şi al celor care îşi desfăşoară activitatea în industria alimentară’, a spus premierul.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a precizat că proiectul prevede implementarea instrumentelor necesare pentru a fluidiza, din punct de vedere administrativ şi financiar, atragerea finanţărilor.
‘În plus, în acest act normativ introducem acel mecanism juridic prin care să autorizăm AFIR-ul ca agenţie de management, pentru a putea accesa fondurile europene destinate independenţei energetice pe acel culoar de modernizare din fondurile de modernizare. Într-un cuvânt – suntem în pasul juridic necesar în aşa fel încât implementarea să se facă la timp şi absorbţia să fie în totalitate’, a menţionat el.
Nicolae Ciucă a subliniat importanţa echilibrării balanţei comerciale, menţionând că este vorba despre un obiectiv prioritar mai ales în sectorul agricol şi al industriei alimentare.
‘Există potenţial şi premise consolidate să reuşim acest obiectiv. Nu zic şi nu pot să-mi asum că se va întâmpla în 2023 sau în 2024, pentru că necesită investiţii şi o abordare politică cât se poate de consistentă şi asumată la nivelul întregii coaliţii şi, aşa cum am discutat până în momentul de faţă cu liderii partidelor din coaliţie, există, deja, demersuri întreprinse şi dispoziţii către structurile de specialitate, astfel încât să venim cu programe, cu politici în acest sens, astfel încât să realizăm acest deziderat’, a spus premierul.
Conform notei de fundamentare, prin ordonanţa de urgenţă se creează cadrul legal necesar pentru absorbţia şi derularea fondurilor europene alocate din EURI pentru care contribuţia naţională este zero şi pentru a creşte absorbţia din FEADR şi FEPAM, până la un cuantum total de peste 2,84 miliarde de euro.