Regimul comunist a fost ‘un călău’ care a condus la ‘distrugerea morală şi politică a naţiunii’, iar efectele sale nocive, care se resimt şi astăzi, în viaţa de zi cu zi, trebuie combătute cu toată forţa prin consolidarea democraţiei, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, în discursul susţinut la şedinţa comună solemnă a Senatului şi Camerei Deputaţilor consacrată comemorării a 35 de ani de la Revolta Anticomunistă de la Braşov din 15 noiembrie 1987.
‘Şedinţa solemnă de astăzi trebuie privită şi înţeleasă la nivelul întregii societăţi drept o dovadă incontestabilă că statul român recunoaşte suferinţa provocată propriilor cetăţeni de regimul comunist din România, un regim politic deopotrivă opresiv şi criminal. (…) Acum 35 de ani, muncitorii întreprinderii ‘Steagul Roşu’ au dat dovadă de curaj suprem au opus unei puteri aberante şi injuste dreptul la demnitate inerentă oricărei fiinţe umane’, a afirmat Nicolae Ciucă.
El a adăugat că Revolta Anticomunistă a muncitorilor din Braşov reprezintă un ‘moment definitoriu’ pentru istoria noastră recentă, pentru că a marcat începutul sfârşitului pentru regimul comunist din România.
‘Pentru sacrificiul pe care l-au făcut, pentru toate suferinţele prin care au trecut, întreaga naţiune le mulţumeşte celor care au avut curajul să arate lumii întregi că libertatea şi demnitatea umană nu pot fi niciodată îngrădite prin opresiune ‘, a declarat Ciucă.
Premierul a punctat faptul că după 35 de ani semnificaţia simbolică a Revoltei Anticomuniste a muncitorilor din Braşov nu s-a diminuat şi nu s-a pierdut, ci s-a îmbogăţit cu noi semnificaţii.
‘Ziua de 15 noiembrie 1987 nu trebuie să fie uitată de instituţiile statului. Au obligaţia de a susţine şi de a promova evenimente comemorative precum cele de astăzi. Memoria răului ne protejează de întoarcerea sa, iar memoria luptei împotriva răului ne dă speranţă şi ne pregăteşte să-l înfruntăm atunci când îşi va face apariţia. În primul rând, Revolta Anticomunistă a muncitorilor din Braşov ne aduce aminte că regimul comunist din România a fost unul criminal pentru că a urmărit să distrugă libertatea şi demnitatea unei naţiuni prin opresiune, suspiciune şi violenţă. Trebuie să spunem foarte clar acest lucru. Regimul comunist a fost un călău şi poporul român a fost victima sa. Să nu uităm acest lucru niciodată. În aceeaşi măsură, ca toate celelalte regimuri totalitare, regimul comunist a condus la distrugerea morală şi politică a naţiunii. În România, efectele nocive ale comunismului se resimt şi în zilele noastre, în viaţa de zi cu zi. Avem obligaţia să le combatem în continuare cu toată forţa ‘, a afirmat Ciucă.
El a adăugat că forma cea mai bună de apărare împotriva oricărei forme de autoritarism este consolidarea democraţiei constituţionale în cadrul unei societăţi democratice, europene.
‘Consolidarea democraţiei constituţionale reprezintă atât obiectivul, cât şi obligaţia noastră principală în calitate de conducători vremelnici ai instituţiilor statului român. Consolidarea democraţiei este cea mai importantă moştenire pe care o datorăm tuturor celor care au avut curajul să se revolte împotriva unei puteri totalitare absolute’, a declarat Ciucă.
Premierul şi-a încheiat discursul cu un îndemn pentru viitor.
‘Nu uitaţi răul din trecut, pentru că uitarea răului este calea cea mai scurtă pentru reîntoarcerea sa! Mai ales în zilele noastre, când diverse mişcări politice încearcă să reînvie elemente nocive ale unor ideologii totalitare de stânga sau de dreapta. Comemorarea la nivel instituţional înalt a revoltei anticomuniste a muncitorilor din Braşov este un semn de normalitate, este un simbol al rezistenţei împotriva nedreptăţii şi un simbol al luptei permanente pe care trebuie să o ducem pentru păstrarea şi garantarea celor doi nevoi fundamentale ale omului, fără de care nu poate exista un regim democratic stabil: libertatea şi demnitatea’, a afirmat Nicolae Ciucă.