Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, i-a îndemnat, miercuri, pe antreprenori să se dezvolte astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită, în contextul unui capital românesc solid.
‘Am reuşit să determinăm investitorii străini să investească în ţara noastră, atingând un record de 10,9 miliarde de euro investiţii străine directe, şi am reuşit ca, la finalul anului trecut, în valoarea nominală a Produsului Intern Brut, să lăsăm pe masa Guvernului 49 de miliarde de euro peste estimare. Acestea sunt cifrele cu care am încheiat un an de guvernare care s-a bazat pe dialog, pe soluţii identificate împreună cu mediul de afaceri, pe stimularea capitalului românesc. (…) Dezvoltarea mediului de afaceri are nevoie de încredere, deschidere la dialog şi predictibilitate şi am încercat să le punem într-o matrice a activităţii guvernamentale în relaţia cu mediul de afaceri. (…) Avem nevoie ca dumneavoastră să ajungeţi la acel nivel de dezvoltare care să ne dea siguranţa că, indiferent de câte situaţii de criză, de război, de pandemie sau orice orice altă natură ar exista, să le putem trece, fără temeri prea mari, pentru că avem capital românesc solid. Capitalul românesc în situaţii de criză e aşezat aici, nu pleacă şi vine şi pune umărul la orice soluţie este solicitată din partea Guvernului, din partea decidenţilor politici’, a afirmat Ciucă, la Romanian Venture Forum.
El a subliniat că, în acest an, ‘România a avut cea mai mare absorbţie de fonduri europene, 11,3 miliarde de euro – o cincime din cât a absorbit România din 2007 până în 2022’.
Potrivit liderului PNL, ‘povara fiscalităţii nu trebuie să cadă doar pe umerii celor care produc bani’, motiv pentru care, în 2024, s-a convenit să nu se discute despre taxe noi, pentru că acestea ‘vor împovăra şi mai mult mediul de afaceri’.
Nicolae Ciucă a adăugat că tinerii trebuie încurajaţi şi susţinuţi pentru a se implica în domeniul cercetării şi al dezvoltării.
‘Trebuie să venim cu bani, să-i încurajăm pe tineri să vadă că există un spectru cât se poate de coerent pentru a-şi pune în valoare ideile, munca, sacrificiul. (…) Din punctul meu de vedere, este singura cale către progres. Nu putem să vorbim de o societate care se dezvoltă, de progres (…) fără să vorbim de cercetare-dezvoltare, domeniu care a fost neglijat în ultima perioadă de timp. Abia în ultimii doi-trei ani am reuşit să readucem în discuţie acest subiect’, a susţinut preşedintele Senatului.