Acasă55Ciucă: Majoritatea măsurilor din programul 'Sprijin pentru România' - aprobate; peste două...

Ciucă: Majoritatea măsurilor din programul ‘Sprijin pentru România’ – aprobate; peste două treimi – active

Premierul Nicolae Ciucă a transmis că majoritatea măsurilor incluse în Programul ‘Sprijin pentru România’ au fost aprobate, la o lună de la lansarea acestuia de coaliţia de guvernare, menţionând că peste două treimi, în valoare totală de 17,3 miliarde de lei, sunt ‘active’ şi ‘produc efecte’.

‘Peste două treimi din măsurile din pachetul de sprijin, în valoare totală de 17,3 miliarde de lei, sunt active şi produc efecte. Implementarea acestor soluţii de protecţie pentru cetăţeni şi economie implică o finanţare din fonduri naţionale şi europene de 11,5 miliarde de lei. Am reuşit la nivelul Guvernului ca, în decurs de o lună, să aprobăm cele mai multe din măsurile cuprinse în Programul ‘Sprijin pentru România’. Împreună cu Parlamentul şi cu liderii coaliţiei de guvernare ne-am asigurat că sunt disponibilizate fonduri de la bugetul de stat şi din resurse europene pentru punerea în aplicare a deciziilor de protejare a cetăţenilor români şi economiei’, a precizat, duminică, prim-ministrul.

El a menţionat că vestea de la Bruxelles privind susţinerea din fonduri europene a măsurilor sociale incluse în acest program este urmată de o altă decizie favorabilă economiei, iar investorii români vor beneficia de încă 412 milioane euro sub formă de granturi pentru activităţi productive.

‘Este o măsură nouă, necesară, despre care am discutat cu antreprenorii. Deplasările în teritoriu şi consultările permanente cu mediul de afaceri confirmă justeţea măsurilor luate, dar şi faptul că este nevoie să continuăm în acelaşi ritm şi pe aceeaşi linie de echilibru, care să asigure susţinerea economiei româneşti şi protejării populaţiei’, a adăugat premierul.

Nicolae Ciucă a menţionat că prin măsurile din program adoptate de Guvern şi Parlament intră în economie finanţări de opt miliarde de lei. Potrivit acestuia, beneficiază de sprijin:

* investiţiile cu impact major în economie, a căror valoare depăşeşte 1 milion de euro – această schemă de ajutor de stat are la dispoziţie 200 de milioane de euro pentru stimularea proiectelor de dezvoltare regională;

* companiile din sectorul transportului rutier de mărfuri şi persoane pentru a compensa creşterea preţurilor la carburant – 300 de milioane de lei;

* proiectele de investiţii aflate în derulare – prin două ordonanţe de urgenţă aprobate de Guvern sunt puse la dispoziţie 5,2 miliarde de lei din fonduri naţionale şi europene pentru a preîntâmpina eventuale blocaje în derularea proiectelor din cauza creşterii preţurilor la materiale de construcţii, utilaje, forţă de muncă;

* fermierii români au la dispoziţie 300 de milioane de euro – granturi pentru capital de lucru, iar pentru muncitorii din agricultură salariul minim a fost stabilit la 3.000 de lei lunar, similar celui din construcţii.

Ciucă a adăugat că ‘o parte consistentă a pachetului de măsuri are în vedere protejarea populaţiei de efectele creşterii preţurilor şi ale perioadei dificile’. ‘Măsuri sociale stabilite până acum prin acest program au un impact de aproximativ 3,5 miliarde de lei’, a indicat el.

Premierul a amintit acordarea de tichete sociale în valoare de 250 de lei pentru persoanele cu venituri reduse, de acestea urmând să beneficieze 3 milioane de persoane, iar valoarea totală este de 3,1 miliarde lei, jumătate din bani provenind din fonduri europene.

Totodată, în Parlament, a fost dublată norma de hrană, de la 11 lei pe zi, la 22 lei pe zi, pentru pacienţii din spitale şi pentru vârstnicii instituţionalizaţi şi a fost majorată, de la 12 lei pe zi la 16 lei pe zi, alocaţia zilnică de hrană pentru copiii din sistemul instituţionalizat.

Premierul a mai menţionat, între măsurile sociale, prelungirea acordării şomajului tehnic pentru angajaţii din firmele afectate din cauza conflictului din Ucraina.

El a anunţat că, în continuare, Guvernul pregăteşte mai multe măsuri de sprijin economice şi sociale.

‘Ministerul Agriculturii are în etapă avansată proiectul prin care fermierii vor beneficia de 200 de milioane de euro pentru procesarea materiei prime în România. Este o măsură care, alături de celelalte luate pentru susţinerea sectorului agricol, va avea efect şi asupra preţurilor produselor agricole. Programul Kurzarbeit, aflat acum în vigoare până la începutul lui iunie, va continua în perioada următoare. Va fi stimulată creşterea voluntară a salariului minim lunar pe economie, de către angajatori, cu 200 de lei pe lună, prin exceptarea impozitării suplimentare a sumei ce reprezintă majorarea. Măsura va avea impact pentru 1,6 milioane de salariaţi. Acordarea voucherelor de 30 de euro lunar elevilor care primesc burse sociale este o altă măsură pe care Ministerul Educaţiei o are pregătită. Ministerul Familiei pregăteşte două proiecte de acte normative – o hotărâre de Guvern şi o ordonanţă de urgenţă – care vor pune în aplicare programele de sprijin pentru tineri şi măsurile de protecţie şi îmbunătăţire a vieţii copiilor instituţionalizaţi’, a mai afirmat Ciucă.

Conform premierului, ‘Guvernul României va continua să acţioneze cu responsabilitate, utilizând toate resursele pe care le are la dispoziţie – din bugetul naţional sau din fonduri europene, pentru a proteja economia şi populaţia de efectele severe generate de crizele multiple de la nivel european’.

‘Sprijinirea investiţiilor, implementarea proiectelor de dezvoltare şi reformă, alături de gestionarea atentă a resurselor vor stimula creşterea economică şi vor menţine ritmul necesar pentru modernizarea ţării’, a mai transmis prim-ministrul.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks